Israels utrikesminister: "illojala araber borde halshuggas"

Publicerad 2015-03-10

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman får skarp kritik för sin hotfulla retorik mot Israels arabiska minoritet. "De som är med oss förtjänar allt, men de som är emot oss förtjänar att få sina huvuden avhuggna med yxa", sa han på en valkonferens i söndags.

Avigdor Lieberman gjorde utspelet, riktat mot landets arabiska minoritet som utgör drygt 20 procent av Israels befolkning, på en valkonferens i söndags. Utrikesministern som är ordförande i partiet Yisrael Beiteinu föreslog att israeliska städer vars invånare domineras av araber inte borde tillhöra den israeliska staten. En stad han nämnde var Umm el-Fahm, rapporterar Newsweek.

Lieberman fortsatte att misstänkliggöra de arabiska medborgarna och ställde ett ultimatum till de som på Israels självständighetsdag istället uppmärksammade Nakbadagen eller "Den stora katastrofen". Nabka uppmärksammar att omkring 700 000 palestinier flydde eller lämnade Israel under arab-israeliska kriget 1948.

"De som höjer den svarta flaggan på 'Nakbadagen' i sorg över Israels grundande hör inte hemma här vad mig anbelangar. Jag är villig att donera dem till den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas. Det skulle jag göra med ett nöje", sa Lieberman.

Lieberman sa även:

"De som är med oss förtjänar allt, men de som är emot oss förtjänar att få sina huvuden avhuggna med yxa".

En arabisk medborgare undrade på konferensen vad som skulle hände med med denne om Liebermans politik blev verklig.

"Jag har inget problem med att du är medborgare. Jag förväntar mig att alla araber, kristna och judar är lojala mot staten och tjänstgör i IDF (den israeliska armén) oavsett religös tillhörighet. Vi accepterar och uppmuntrar dem som identifierar sig med oss", svarade Lieberman.

Uttalandena från Lieberman har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik. Parlamentsledamoten Ahmad Tibi på Förenade Arablistan jämför Liebermans retorik med terrororganisationen ISIS.

"Vi kommer att avsätta rasister och fascister med demokratiska medel genom att få så många platser i parlamentet som möjligt.", sa han.

"Ju starkare vi är, desto svagare kommer den judiska Islamiska staten att bli", fortsatte Tibi till Jerusalem Post.

Avigdor Lieberman har tidigare uppmärksammats för uttalanden som riktar sig mot Israels arabiska medborgare. I November förra året föreslog han att araber får ekonomiskt bidrag för att etablera sig i en framtida palestinsk stat.

Han har även krävt att medborgare tar ställning för om de tillhör den israeliska staten eller Palestina. I hans partiprogram står det att om de "som känner att de är en del av det palestinska folket" lämnar landet så kommer det att lösa "problemen med splittrade lojaliteter och identiteter", rapporterar Newsweek.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro