intelligence report

Människorättsorganisation Southern Poverty Law Center konstaterar i sin årliga rapport att antalet hatgrupper ökar i i USA samtidigt som rasism exploateras av politiker.

Ökning av hatgrupper i USA

Publicerad 2016-02-19

Efter år av nedgång ökade under 2015 antalet rasistiska hatgrupper i USA med 14 procent och antalet "patriotiska" grupper som vänder sig mot statsmakten ökade också de med samma siffra.

Det framgår av årsrapporten från Southern Poverty Law Center (SPLC), en av de mest respekterade människorättsorganisationerna i USA.

– Men det verkligt uppseendeväckande är det dödliga extremistvåldet som drabbat stad efter stad, kommenterar SPLC:s Mark Potok som är ansvarig för rapporten. De värsta dåden var en vitmakt-aktivists mord i juni på nio svarta kyrkobesökare i Charleston, en abortmotståndare som dödade tre på en klinik i Colorado Springs och radikala islamisters attack som tog fjorton liv på en after work i San Bernadino.

Men dessa tre är bara toppen på ett isberg – många mindre uppmärksammade våldsdåd inträffade runt om i landet. En ökande inslag är vågen av hat och hot mot muslimer i USA, som kommit efter attentaten i Paris och San Bernadino och som ledande politiker försökt slå mynt av. Två antimuslimska organisationer finns för första gången listade som hatgrupper i årets rapport.

Övriga hatgrupper är nynazister, vita nationalister, nykonfederationister, rasistiska skinskallar, KKK-anhängare och svarta separatister. Andra grupper hotar hbtq-personer och migranter. Några producerar rasistisk musik eller förintelseförnekande material.

Den amerikanska allmänheten har också börjat oroa sig för utvecklingen. Rasismen är "ett stort problem" ansåg 49 procent av de tillfrågade förra året. För tjugo år sedan 1995 var andelen 41 procent, och 2011, när Obama hade varit president i tre år låg den nere på bara 28 procent.

"I ljuset av de blodbad som extremister ställde till med förra året borde våra politiker satsa på att föra oss samman som nation", kommenterar Potok. "Men olyckligtvis har somliga politiska figurer fortsatt att spy ut hatiska uttalanden mot minoriteter. De har exploaterat polariseringen i landet för sin politiska vinning."
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA