folkhav

Kanske den märkligaste inramningen för en handbollsmatch någonsin. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Hård ton men fredligt vid demonstration i Stockholm

Publicerad 2017-08-19

Stor uppslutning och förstärkt polisbevakning vid demonstrationer på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen, men befarat våld uteblev.

Antirasisterna var tio gånger fler än de högerextrema, cirka 1 000 mot 100.

Scenen var mycket speciell. På ena sidan: Ett hav av små svenska flaggor, lappar med hjärtan på och rop om "kärlek" – för det mesta. På den andra: Större svenska flaggor och slagord som "ut med packet" och "inga batikhäxor och afghaner på våra gator".

Och i mitten – en handbollsmatch mellan barn och ungdomar från Hammarby Handboll.

 hjartan
Foto: David Lagerlöf, Expo.

De afghanska ensamkommandes sittdemonstration Ung i Sverige hade på lördagen pågått i två veckor. Först hölls den på Mynttorget, invid kungliga slottet och nära riksdagshuset, men flyttades dagen efter att aktivistgruppen Nordisk ungdom den 8 augusti attackerade den med bland annat en så kallad bengalisk eld. Huvudorsaken till flytten uppgavs dock vara att demonstrationen skulle komma att krocka med andra tillståndsgivna demonstrationer på Mynttorget.

Inför lördagen hade flera uppmaningar om att samlas vid Medborgarplatsen gått ut i grupper för högerextrema i sociala medier, bland annat i gruppen Stå upp för Sverige. Gruppen var tidigare tillägnad polisen Peter Springare, innan han markerade mot de mer radikala åsikterna som yttrades.

Kämpa Stockholm, ett slags paraplyorganisation i samband med större antifascistiska demonstrationer, hade också uppmanat till samling vid Medborgarplatsen på lördagen, liksom nätverket Linje 17 mot rasism.

 dulny
Christoffer Dulny från Nordisk alternativhöger. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Med attacken på Mynttorget och de våldsamma händelserna i amerikanska Charlottesville förra lördagen i färskt minne fanns farhågor för bråk även i Stockholm. Minst en person som deltog på Unite the Right-demonstrationen i Charlottesville syntes även på Medborgarplatsen: Christoffer Dulny, som lämnade Sverigedemokraterna nyligen för att istället lansera Nordisk Alternativhöger med Daniel Friberg och Richard Spencer från den amerikanska alt-rightrörelsen. I ett tal anklagade han dem som stöder afghanernas demonstration att bland annat sakna humor, ha samma värderingar som läsktillverkaren Pepsi och att "inte vara en del av motståndet".

 conrad
Daniel "Conrad" Frändelöv med solglasögon och ansiktet mot kameran. Foto: Privat.

Andra kända ansikten var bland annat Daniel "Conrad" Frändelöv, som har podprogrammet Ingrid och Conrad tillsammans med fd journalisten Ingrid Carlqvist, och åtta medlemmar i motorklubben Balder Cruisers som bildats av tidigare aktiva i Soldiers of Odin.

 balder
Medlemmar i Balder Cruisers på plats. Foto: Privat.

Demonstrationerna avlöpte dock fredligt om än inte under iakttagande av särskilt god ton. Handbollsmatcherna kunde spelas som planerat.

Den högerextrema demonstrationen började mattas av vid 15:30, och strax före 17 begav sig demonstranterna som utannonserat till en bar i närheten.
Daniel Wiklander

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA