folkhav

Kanske den märkligaste inramningen för en handbollsmatch någonsin. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Hård ton men fredligt vid demonstration i Stockholm

Publicerad 2017-08-19

Stor uppslutning och förstärkt polisbevakning vid demonstrationer på Medborgarplatsen i Stockholm på lördagen, men befarat våld uteblev.

Antirasisterna var tio gånger fler än de högerextrema, cirka 1 000 mot 100.

Scenen var mycket speciell. På ena sidan: Ett hav av små svenska flaggor, lappar med hjärtan på och rop om "kärlek" – för det mesta. På den andra: Större svenska flaggor och slagord som "ut med packet" och "inga batikhäxor och afghaner på våra gator".

Och i mitten – en handbollsmatch mellan barn och ungdomar från Hammarby Handboll.

 hjartan
Foto: David Lagerlöf, Expo.

De afghanska ensamkommandes sittdemonstration Ung i Sverige hade på lördagen pågått i två veckor. Först hölls den på Mynttorget, invid kungliga slottet och nära riksdagshuset, men flyttades dagen efter att aktivistgruppen Nordisk ungdom den 8 augusti attackerade den med bland annat en så kallad bengalisk eld. Huvudorsaken till flytten uppgavs dock vara att demonstrationen skulle komma att krocka med andra tillståndsgivna demonstrationer på Mynttorget.

Inför lördagen hade flera uppmaningar om att samlas vid Medborgarplatsen gått ut i grupper för högerextrema i sociala medier, bland annat i gruppen Stå upp för Sverige. Gruppen var tidigare tillägnad polisen Peter Springare, innan han markerade mot de mer radikala åsikterna som yttrades.

Kämpa Stockholm, ett slags paraplyorganisation i samband med större antifascistiska demonstrationer, hade också uppmanat till samling vid Medborgarplatsen på lördagen, liksom nätverket Linje 17 mot rasism.

 dulny
Christoffer Dulny från Nordisk alternativhöger. Foto: David Lagerlöf, Expo.

Med attacken på Mynttorget och de våldsamma händelserna i amerikanska Charlottesville förra lördagen i färskt minne fanns farhågor för bråk även i Stockholm. Minst en person som deltog på Unite the Right-demonstrationen i Charlottesville syntes även på Medborgarplatsen: Christoffer Dulny, som lämnade Sverigedemokraterna nyligen för att istället lansera Nordisk Alternativhöger med Daniel Friberg och Richard Spencer från den amerikanska alt-rightrörelsen. I ett tal anklagade han dem som stöder afghanernas demonstration att bland annat sakna humor, ha samma värderingar som läsktillverkaren Pepsi och att "inte vara en del av motståndet".

 conrad
Daniel "Conrad" Frändelöv med solglasögon och ansiktet mot kameran. Foto: Privat.

Andra kända ansikten var bland annat Daniel "Conrad" Frändelöv, som har podprogrammet Ingrid och Conrad tillsammans med fd journalisten Ingrid Carlqvist, och åtta medlemmar i motorklubben Balder Cruisers som bildats av tidigare aktiva i Soldiers of Odin.

 balder
Medlemmar i Balder Cruisers på plats. Foto: Privat.

Demonstrationerna avlöpte dock fredligt om än inte under iakttagande av särskilt god ton. Handbollsmatcherna kunde spelas som planerat.

Den högerextrema demonstrationen började mattas av vid 15:30, och strax före 17 begav sig demonstranterna som utannonserat till en bar i närheten.
Daniel Wiklander

Döms för antijudisk tröja

Hets mot folkgrupp. En 31-årig man döms mot sitt nekande för spridande av antisemitiskt budskap efter att han på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Han infiltrerade alt-right-rörelsen - mötte rasismen och hatet inifrån

Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.

Meet the 25-year old Swede who went undercover to expose the alt-right

Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate.The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States.The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA