Simon Lindberg kandiderade som Nationalsocialistisk fronts förstanamn till kommunfullmäktige i Kristianstad.
© Expo

Simon Lindberg åtalas för RFSL-attack

Publicerad 2006-11-02

Nationalsocialistisk fronts länsledare i Skåne, Simon Lindberg, åtalades på torsdagen för delaktighet i attacken mot ett möte i RFSL:s lokaler i Kristianstad i maj.
Simon Lindberg som kandiderade som förstanamn för partiet i Kristianstad åtalas, mot sitt nekande, för medhjälp till misshandel. En 27-åring med koppling till partiet åtalas för själva misshandeln. Han ska ha slagit, knivhotat och kastat ölburkar mot flera personer i lokalen.

Det var lördagskvällen den 20 maj i år som en grupp män och kvinnor samlades i en lokal i Kristianstad som ägs av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, för att följa eurovisionsfestivalen på storbildsskärm.

Plötsligt stormade en grupp nazister lokalen och fem personer uppges ha fått ta emot slag och fått oöppnade ölburkar kastade på sig. Även hotelser och kränkande tillmälen ska ha yttrats mot männen och kvinnorna i lokalen.

Främjat misshandeln
Enligt åklagaren har Simon Lindberg genom sitt deltagande vid attacken understött den misshandel som 27-åringen ska ha utfört mot personer i lokalen. På väg ut från lokalen ska Lindberg också ha slagit sönder en fönsterruta med handen.

Det var några dagar senare, i samband med att Simon Lindberg sökte hjälp hos en handkirurg i Malmö för skadan i handen, som han greps misstänkt för inblandning.

Blev slagen
Simon Lindberg säger att han tillsammans med kamrater bjöds in till lokalen och att man diskuterade vilt innan någon plötsligt slog honom i ansiktet

- Jag reste mig för att gå därifrån och fick då ett slag upp på hjässan av någon. Jag blev chockad och klippte till en person som stod bredvid. Sedan fick jag knuffa till flera personer för att bana mig väg ut lokalerna, säger han till polisen.

Enligt åklagaren har Simon Lindberg uppmanat den medåtalade 27-åringen att följa med till RFSL-lokalen och understött hans handlingar.

Värnade sig
27-åringen säger att han blev antastad av en man inne i lokalen och att han därför "värnade sig".

Trots händelsen fortsatte Simon Lindberg att kandidera för Nationalsocialistisk front i höstens val. Partiet fick 101 röster, eller 0,22 procent, i valet.

Simon Lindberg blev medlem i NSF i augusti 2000. Tre år senare bar han titeln gruppledare i Kristianstad. Nästa titel erhöll Simon Lindberg under den så kallade partidagen i Trollhättan i augusti 2005, då han utsågs till länsledare för NSF i Skåne. Ungefär samtidigt började han bli en allt oftare anlitad talare på möten runt om i landet.

Förstanamn
I april i år presenterades han som partiets förstanamn på vallistan till kommunfullmäktige i Kristianstad. Han var också tredje namnet på partiets riksdagslista.

Expo.se har försökt nå Simon Lindberg under dagen, men utan resultat.

Läs mer:
Simon Lindberg häktad
Nazistattack mot RFSL-fest
Dömda nazister kandiderar för NSF
Daniel Olsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA