Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Simon Lindberg

Eddie Bernerstål

Daniel Höglund

Stefan Lukkonen

Simon Ejlefjärd

Göran Jonsson

Andreas Carlsson

Anders Ärleskog
 

I valet 2002 ställde NSF upp i val för första gången. Då kandiderade partiet till kommunfullmäktige i Karlskrona med en lista bestående av de fyra namnen Anders Ärleskog, Björn Björkqvist, Daniel Höglund och Catharina Lund-Ringstad, varav de två senare var inflyttade från Trollhättan. Den gången fick Nationalsocialistisk Front 208 röster vilket motsvarade 0,5 % av de avlagda rösterna.

De sex vallistor som nu är aktuella för NSF består av tio personer. Expo har granskat samtliga kandidater och kan konstatera att sju av dem är dömda för brott medan hälften inte är bosatta i den kommun där de kandiderar.
- Det är beklagligt att folk är dömda men hur man ska ställa sig till det beror helt och hållet på vilken typ av brottslighet det rör sig om, säger partiets talesman Anders Ärleskog till Expo.se.
Han tar hets mot folkgrupp som exempel.
- Hets mot folkgrupp är ju nästan knutet till verksamheten vi har och det är en lag vi vill avskaffa, säger Anders Ärleskog.
Enligt Anders Ärleskog kommer alla kandidater ha flyttat till de kommuner där de kandiderar före valet. För sin egen del meddelar han att flytten till Karlskrona blir vilken dag som helst.

Nationalsocialistisk fronts kandidater i valet 2006 är som följer:

Karlskrona Anders Ärleskog, 29, sitter i riksledningen för Nationalsocialistisk Front och står idag skriven i Emmaboda kommun. Han är dömd för skadegörelse, hets mot folkgrupp och förseelse mot ordningslagen.

Simon Eljefjärd, 21, gick med i Nationalsocialistisk Front 2001 och är idag ansvarig för Ronneby avdelningen. Han är skriven i Ronneby kommun och dömd för häleriförseelse och olovligt innehav av spritdrycker.

Linda Gustavsson, 24, började sin politiska karriär inom Nationaldemokraterna 2002. Har varit aktiv inom Nationalsocialistisk Front sedan 2003. Linda Gustavsson skrev sig i Karlskrona kommun i februari i år.

Vara Eddie Bernerstål, 20, blev medlem i Nationalsocialistisk Front 2001 och är ledare för avdelningen i Norrköping. Han står idag skriven på en adress i Norrköping. Eddie Bernestål är dömd för misshandel och olaga hot.
Linköping Göran Jonsson, 20, är medlem i Nationalsocialistisk Front sedan 2003 och är idag ansvarig utgivare för deras tidning Den svenske Nationalsocialisten. Står idag skriven i Valdermarsvik kommun. Han är dömd för olaga innehav av kniv och är aktuell i det uppmärksammade målet för hets mot folkgrupp som nyligen överklagades av Justitiekanslern till högsta domstolen.

Jonas Andersson, 28, är länsledare för Nationalsocialitsisk Front i Östergötland och bor i Linköping. Han avtjänade helt nyligen ett sex månaders fängelsestraff för förberedelse till grov misshandel. Är tidigare dömd för misshandel, våld mot tjänsteman, vapenbrott, olovligt innehav av farligt föremål och mened i två fall.

Kristianstad Simon Lindberg, 22, är länsledare för Nationalsocialitsisk Front i Skåne. Medlem sedan 2000 och bor i Kristianstad. Han är dömd för omfattande skadegörelse.

Andreas Carlsson, 22, är ledare för Nationalsocialistisk Front i Malmö. Medlem sedan 2002, skriven i Malmö och dömd för brott mot vapenlagen.

Flen Stefan Luukkonen, 24, är länsledare för Nationalsocialistisk Front i Södermanland. Han var tidigare aktiv inom Nationaldemokraterna där han var ledare för Katrineholm.

Trollhättan Daniel Höglund, 27, sitter i riksledningen för Nationalsocialistisk Front. Medlem sedan 1997. Kandiderade 2002 till kommunfullmäktige i Karlskrona men har i år valt Trollhättan där han också är folkbokförd.

Mikael Ekman Daniel Olsson