09_4_inr_bachner.jpg\

idéhistorikern Henrik Bachner.
FOTO: Expo

Antisemiternas taktik

Publicerad 2009-12-17

En allians av islamister, Förintelseförnekare, högerextremister och vänsteranhängare har samlats kring poeten och författaren Mohamed Omar. Målet är att bekämpa vad nätverket kallar sionism. Men enligt idéhistorikern Henrik ­Bachner är det en täckmantel för nätverkets judehat. Till och med nazisterna använder den nya taktiken.

– Så länge jag har varit medveten har jag varit emot rasism och solidarisk med de fördrivna och förtryckta palestinierna. Därför har jag alltid varit emot sionismen, som är rasistisk, säger Mohamed Omar till Expo.

Retoriken är typisk för hans nätverk. De är inte mot judar, de är emot "sionismen" och "sionisterna". Enligt idéhistorikern Henrik Bachner är retoriken ett sätt att maskera nätverkets antisemitism.

– Man använder öppet – och det liknar ju Radio islam som också betecknade sig som antisionister – en antisemitisk argumentation, föreställningar om judar, en världsjudisk konspiration etc, men man klär det ibland i antisionistiska termer.

Komplicerat begrepp


Sionismen grundades som politisk rörelse under 1800-talet och har sedan dess kommit att rymma många olika tolkningar och innebörder. Till en början var målet en judisk stat och rörelsen hade svagt stöd bland Europas judar. 1948 bildades Israel. Sionismen hade nått sitt mål och därmed förändrades dess innebörd. Sionister var nu de som stödde statens rätt till fortsatt existens.

Enligt Henrik Bachner finns det legitima röster mot sionismen. Från ortodoxa judar som menar att endast Gud kan återupprätta den judiska staten till pro-palestinska vänstergrupper.

– Tanken på en nationalstat där en etnisk grupp, eller vad vi nu vill kalla det, alltid dominerar hamnar i strid med grundläggande liberala värderingar. Det är ju den konflikt vi ser i flera europeiska stater idag också, säger Henrik Bachner.

Antisemitism


Men historien är också fylld av exempel på hur en sionistisk terminologi har använts för att föra fram antisemitism.

Sovjetunionen som såg Israel som fiende övertog enligt Bachner antisemitiska argument och tillämpade dem på staten Israel och sionismen. I Polen fördrevs 1968 landets judar i antisionismens namn. Idag går retoriken att se hos den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, menar Bachner.

Till och med vit makt-rörelsen har börjat använda sig av sionismbegreppet för att beskriva den judiska konspiration som man bekämpar.

– Så som jag uppfattar det är bruket av sionismbegreppet hos Omar och Ahmed Rami mer likt vit makt-världens bruk av det än den antisionism som har funnits inom vänstern, säger Henrik Bachner.

Daniel PoohlExpo #4-2009: I senaste numret av Expo som kommer ut den 18 december granskas Mohamed Omars nätverk. Intervjun med Henrik Bachner ingår i granskningen. Läs mer här.

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA