3371_hoglund_464.jpg

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, som nu av allt att döma besitter ett kommunalt mandat i Grästorp.
foto: EXPO

EXTRA: Nazistparti tar kommunalt mandat

Publicerad 2010-09-20

I skuggan av Sverigedemokraternas valframgångar har det nazistiska Svenskarnas parti, enligt siffror på valmyndighetens hemsida, tagit mandat i Grästorps kommun. Partiet som bildades 1994 under namnet Nationalsocialistisk Front tar därmed sitt första kommunala mandat.

Partiledaren för Svenskarnas parti Daniel Höglund har lyckats med det ingen trodde var möjligt – att ett nazistparti skulle ta plats i en demokratisk församling. Men när valmyndigheten presenterade det slutliga valresultatet för Grästorp stod det klart att partiet fått 2,8 procent, 102 röster – ett mandat. Valnämndens ordförande i Grästorp Agnetha Wallander bekräftar resultatet.

För två år sedan gick partiet under namnet Nationalsocialistisk front. I november 2008 lades partiet ned och återuppstod under ny skepnad och nytt namn, Folkfronten. Ett år senare böts namnets till Svenskarnas parti.

Syftet med ombildningen var att kunna nå nya sympatisörer. Den vulgära antisemitismen tonades ned. Firandet av Adolf Hitlers födelsedag upphörde och de nazistiska symbolerna togs bort. Istället riktade partiet in sig på att kritisera mångkulturen och profilera sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Det är första gången sedan 1940-talet som Sverige har ett nazistiskt parti i en folkvald församling.

Expo har sökt Daniel Höglund för en kommentar.
Alexander Bengtsson Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA