3371_hoglund_464.jpg

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, som nu av allt att döma besitter ett kommunalt mandat i Grästorp.
foto: EXPO

EXTRA: Nazistparti tar kommunalt mandat

Publicerad 2010-09-20

I skuggan av Sverigedemokraternas valframgångar har det nazistiska Svenskarnas parti, enligt siffror på valmyndighetens hemsida, tagit mandat i Grästorps kommun. Partiet som bildades 1994 under namnet Nationalsocialistisk Front tar därmed sitt första kommunala mandat.

Partiledaren för Svenskarnas parti Daniel Höglund har lyckats med det ingen trodde var möjligt – att ett nazistparti skulle ta plats i en demokratisk församling. Men när valmyndigheten presenterade det slutliga valresultatet för Grästorp stod det klart att partiet fått 2,8 procent, 102 röster – ett mandat. Valnämndens ordförande i Grästorp Agnetha Wallander bekräftar resultatet.

För två år sedan gick partiet under namnet Nationalsocialistisk front. I november 2008 lades partiet ned och återuppstod under ny skepnad och nytt namn, Folkfronten. Ett år senare böts namnets till Svenskarnas parti.

Syftet med ombildningen var att kunna nå nya sympatisörer. Den vulgära antisemitismen tonades ned. Firandet av Adolf Hitlers födelsedag upphörde och de nazistiska symbolerna togs bort. Istället riktade partiet in sig på att kritisera mångkulturen och profilera sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Det är första gången sedan 1940-talet som Sverige har ett nazistiskt parti i en folkvald församling.

Expo har sökt Daniel Höglund för en kommentar.
Alexander Bengtsson Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.