3371_hoglund_464.jpg

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, som nu av allt att döma besitter ett kommunalt mandat i Grästorp.
foto: EXPO

EXTRA: Nazistparti tar kommunalt mandat

Publicerad 2010-09-20

I skuggan av Sverigedemokraternas valframgångar har det nazistiska Svenskarnas parti, enligt siffror på valmyndighetens hemsida, tagit mandat i Grästorps kommun. Partiet som bildades 1994 under namnet Nationalsocialistisk Front tar därmed sitt första kommunala mandat.

Partiledaren för Svenskarnas parti Daniel Höglund har lyckats med det ingen trodde var möjligt – att ett nazistparti skulle ta plats i en demokratisk församling. Men när valmyndigheten presenterade det slutliga valresultatet för Grästorp stod det klart att partiet fått 2,8 procent, 102 röster – ett mandat. Valnämndens ordförande i Grästorp Agnetha Wallander bekräftar resultatet.

För två år sedan gick partiet under namnet Nationalsocialistisk front. I november 2008 lades partiet ned och återuppstod under ny skepnad och nytt namn, Folkfronten. Ett år senare böts namnets till Svenskarnas parti.

Syftet med ombildningen var att kunna nå nya sympatisörer. Den vulgära antisemitismen tonades ned. Firandet av Adolf Hitlers födelsedag upphörde och de nazistiska symbolerna togs bort. Istället riktade partiet in sig på att kritisera mångkulturen och profilera sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Det är första gången sedan 1940-talet som Sverige har ett nazistiskt parti i en folkvald församling.

Expo har sökt Daniel Höglund för en kommentar.
Alexander Bengtsson Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA