Nationalism dödar

Den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica. Lokala antirasistiska grupper knutna till Tillsammansskapet, Expos plattform för lokal antirasism, anordnar för tredje året i rad minnesmanifestationer för att hedra offren och för att ta ställning för sammanhållning.

Desinformationssamhället

Myter och desinformation sprids för att sprida fördömar om muslimer och andra minoriteter. Det kräver ett ökat ansvar från politiker och media att inte sprida lögner och myter vidare.

Nolltoleransen finns bara på papper

Kommentar: Alexander Bengtsson. Expos granskning visar att den så kallade nolltoleransen bara finns på papper. I verkligheten är det som partiet klassat som ideologiskt avvikande betydligt vanligare än vad man vill få det att framstå som. Det är en del av partiet.

Skånepopulismens återuppståndelse

(2014-02-21) Det höll inte. Den ständigt inneboende ideologiska konflikten i Sverigedemokraternas starkaste fäste resulterade till slut i en partisplittring. När Allan Jönsson tackar för sig och väcker liv i sitt gamla parti Framstegspartiet återupplivas en skånsk tradition av en högerpopulism som mer liknar norska Fremskrittspartiet och Danskt Folkeparti än Sverigedemokraterna.

Invandringen väcker känslor

Det mesta pekar på att 2013 kommer att bli ett år då Sverige tar emot fler flyktingar än på länge. Den huvudsakliga anledningen är att Syrien brinner. Redan under 2012 har antalet asylsökande ökat. Asylboenden har öppnats på en rad orter och Migrationsverket söker med ljus och lykta efter fler. Ibland ställer kommunerna själva upp med fastigheter men allt oftare är det privata aktörer som står bakom boendena. (Artikeln är tidigare publicerad i Tidskriften Expo 4/2012)

Breiviks dom och civilsamhällets ansvar

Analys Alex Bengtsson. Anders Behring Breivik står ensam skyldig för sina handlingar. Nu måste arbetet för att förebygga och motverka intolerans fortgå. Om inte annat för att hedra intoleransens offer.

SD-politiker: Homosexuella har avloppssex

Grov homofobisk retorik. Sverigedemokraten Willy Christiansson menar att homosexualitet är onaturligt och att homosexuella har "avloppssex".

Breivik tog vid där hatretoriken brukar sluta

Analys Alex Bengtsson. På årsdagen av Utöya hedrar vi offren och deras anhöriga samt påminner varandra om att alltid agera mot hatretorik och kollektivt skuldbeläggande.

Näthatarna är SD:s nya skinnskallar

De sverigedemokratiska näthatarna lockar knappast några nya sympatisörer till partiet.

En återkommande pr-strategi

Därför demonstrerar ND. Nationaldemokraternas möte i Göteborg följer en lång högerextrem tradition. Det handlar om att exploatera tragiska händelser för att få uppmärksamhet, sympati och reaktioner.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu