Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nationaldemokraternas utannonserade torgmöte i Kortedala har fått stor uppmärksamhet i medierna. Det marginaliserade partiet som idag går att betrakta som ett lokalparti i Södertälje är alldeles plötsligt en riksangelägenhet. Bara för att partiledaren Marc Abramsson bestämt sig för att åka till en göteborgsförort och hålla torgmöte. Partiet har på många sätt redan lyckats med sin strategi. Den här typen av aktioner hamnar nämligen just om att få uppmärksamhet.

Det som fått Abramsson och hans plikttrogne vapendragare Mattias Karlstrand att åka till västkusten är en händelse för två veckor sedan då en 61-årig man misshandlades så svårt att han hamnade i koma. Sju tonårspojkar misstänks för dådet, varav fyra har häktats. Redan i söndags anordnade nazistiska Svenskarnas parti en aktion i Kortedala med anledningen av misshandeln.

Att dyka upp och exploatera misshandelsfall, mord och våldtäkter har sedan länge varit extremhögerns giv. Det är ett sätt att få uppmärksamhet. De högerextrema grupperingarna är väl medvetna om att den här typen av aktioner också kommer att locka motståndare. De känner till mediedramaturgin och de älskar den.

För ett litet parti som Nationaldemokraterna som till och med är marginaliserade inom extremhögern blir därför torgmötet också ett sätt att hävda sig inom extremhögern. Man vill inte vara sämre än konkurrenterna i Svenskarnas parti.

Den här typen av aktioner är förstås också ännu ett argument mot mångkultur och invandring från utomeuropeiska länder. Det ligger i den främlingsfientliga logiken att varje brott som begås av en invandrare i sig är ett bevis på att det mångkulturella samhället inte blev det paradis som de förespråkar just mångkultur hela tiden anklagas för att beskriva samhället som. Aktionen i sig är dessutom ett försök att göra rasismen lite mer mänsklig.

Fredagens torgmöte i Kortedala är alltså inte på något sätt nydanande. För två år sedan åkte Nationaldemokraterna till SD-fästet Landskrona och anordnade ett liknande torgmöte efter att en äldre dam hade misshandlats så svårt att hon senare avled. Nationaldemokraterna har även dykt på platser som Filipstad och i hemstaden Södertälje för att exploatera allvarliga brott.

Nazistiska grupperingar som Svenska Motståndsrörelsen, det insomnade nätverket Info 14 och Svenskarnas parti har också anordnat liknande aktioner under åren. Och då och då lyckas man få den uppmärksamhet man eftersträvar.