110218_wilderdusch_464.jpg

Teckningen som Geert Wilders vill få bort. Bild: Adriaan Soeterbroek/Joop.nl

Allvarliga hot mot radiokanal efter Wilderskarikatyr

Publicerad 2011-02-25

Efter publiceringen av en karikatyr föreställande Geert Wilders har radiokanalen Vaara fått ta emot flera allvarliga hot. Wilders har själv krävt att bilden ska tas bort.

Den holländska radiokanalen Vaara tar bort karikatyren på Geert Wilders. Anledningen är att radiokanalen tagit emot flera allvarliga hot.

- Wilders började med att uppmana till bojkott av våra program. Sen fick flera av våra medarbetare ta emot allvarliga hot vilket gjorde att de inte kunde leva ett normalt liv längre, meddelar Francisco van Jole, redaktör för Vaara, till Expo.

Teckningen, som föreställer det holländska frihetspartiets ledare Geert Wilders, har fått stor uppmärksamhet. Bilden föreställer en uniformsklädd Wilders som beväpnad med piska och pistol skickar en grupp flyktingar till "duschen".

Karikatyren publicerades på radiokanalens sida i samband med att Wilders föreslog att alla som är till besvär för det holländska samhället ska samlas i containerläger. Efter publiceringen krävde Wilders att bilden skulle tas bort.

- Vi har haft teckningen på vår sida i två veckor och debatten har tonats ner sen dess, så vi tog bort den, skriver Francisco van Jole vidare.

Wilders har gjort sig känd för att förespråka yttrandefrihet samtidigt som han sagt att koranen borde förbjudas. Han är för närvarande huvudperson i en rättegång där han åtalats för att ha hetsat mot muslimer.

2006 väckte Wilders stor uppmärksamhet då han återpublicerade flera av de danska karikatyrerna av profeten Muhammed. Enligt egen utsago gjorde han det för att ge stöd åt de hotade tecknarna och yttrandefriheten.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro