110218_wilderdusch_464.jpg

Teckningen som Geert Wilders vill få bort. Bild: Adriaan Soeterbroek/Joop.nl

Allvarliga hot mot radiokanal efter Wilderskarikatyr

Publicerad 2011-02-25

Efter publiceringen av en karikatyr föreställande Geert Wilders har radiokanalen Vaara fått ta emot flera allvarliga hot. Wilders har själv krävt att bilden ska tas bort.

Den holländska radiokanalen Vaara tar bort karikatyren på Geert Wilders. Anledningen är att radiokanalen tagit emot flera allvarliga hot.

- Wilders började med att uppmana till bojkott av våra program. Sen fick flera av våra medarbetare ta emot allvarliga hot vilket gjorde att de inte kunde leva ett normalt liv längre, meddelar Francisco van Jole, redaktör för Vaara, till Expo.

Teckningen, som föreställer det holländska frihetspartiets ledare Geert Wilders, har fått stor uppmärksamhet. Bilden föreställer en uniformsklädd Wilders som beväpnad med piska och pistol skickar en grupp flyktingar till "duschen".

Karikatyren publicerades på radiokanalens sida i samband med att Wilders föreslog att alla som är till besvär för det holländska samhället ska samlas i containerläger. Efter publiceringen krävde Wilders att bilden skulle tas bort.

- Vi har haft teckningen på vår sida i två veckor och debatten har tonats ner sen dess, så vi tog bort den, skriver Francisco van Jole vidare.

Wilders har gjort sig känd för att förespråka yttrandefrihet samtidigt som han sagt att koranen borde förbjudas. Han är för närvarande huvudperson i en rättegång där han åtalats för att ha hetsat mot muslimer.

2006 väckte Wilders stor uppmärksamhet då han återpublicerade flera av de danska karikatyrerna av profeten Muhammed. Enligt egen utsago gjorde han det för att ge stöd åt de hotade tecknarna och yttrandefriheten.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA