EU-parlamentariker kastade vatten på tjänsteman

Publicerad 2011-01-13

Rumänska åklagare har inlett en förundersökning mot partiledaren för det nationalistiska Storrumänska partiet efter att han kastat ett glas vatten på en tjänsteman.

Rumänska myndigheter var på väg att vräka Storrumänska partiet från sitt högkvarter i Bukarest när incidenten inträffade. Partiledaren Corneliu Vadim Tudor motsatte sig vräkningen och kastade ett glas vatten på en av statstjänstemännen.

Anledningen till vräkningen är ett domstolsbeslut att byggnaden som det Storrumänska partiet sitter i ska återgå till personen som ägde huset innan kommunisterna beslagtog det.

Corneliu Vadim Tudor sitter sedan valet 2009 i Europaparlamentet för Storrumänska partiet. De har tre mandat.

Enligt åklagarmyndigheten i Rumänien ska Tudor ha hotat med att använda våld för att hindra genomförandet av domstolsbeslutet. Enligt nyhetsbyrån AP säger Tudor att han agerade i självförsvar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA