EU-parlamentariker kastade vatten på tjänsteman

Publicerad 2011-01-13

Rumänska åklagare har inlett en förundersökning mot partiledaren för det nationalistiska Storrumänska partiet efter att han kastat ett glas vatten på en tjänsteman.

Rumänska myndigheter var på väg att vräka Storrumänska partiet från sitt högkvarter i Bukarest när incidenten inträffade. Partiledaren Corneliu Vadim Tudor motsatte sig vräkningen och kastade ett glas vatten på en av statstjänstemännen.

Anledningen till vräkningen är ett domstolsbeslut att byggnaden som det Storrumänska partiet sitter i ska återgå till personen som ägde huset innan kommunisterna beslagtog det.

Corneliu Vadim Tudor sitter sedan valet 2009 i Europaparlamentet för Storrumänska partiet. De har tre mandat.

Enligt åklagarmyndigheten i Rumänien ska Tudor ha hotat med att använda våld för att hindra genomförandet av domstolsbeslutet. Enligt nyhetsbyrån AP säger Tudor att han agerade i självförsvar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro