Iransk minister ger stöd åt Lars von Trier

Publicerad 2011-05-24

Filmmakaren Lars von Trier som stängdes av från Cannes efter sina uttalanden om Hitler och nazismen får stöd från ett inte helt oväntat håll - Iran.

Det är nyhetsbyrån TT som i ett telegram uppmärksammar att Irans vice kulturminister Jamal Shamaqdari skällt ut Cannes festivalledning i ett brev.

I svepande ordalag fördömer Shamaqdari den "medeltida" behandlingen av von Trier samtidigt som han kallar avstängningen fascistisk. Brevet fortsätter med samma höga tonläge och den vice kulturministern fastslår slutligen att årets filmfestival lämnat en "mörk fläck" i historieböckerna.

Den iranska regimen har tidigare gjort sig känd för att ge stöd åt förintelseförnekare och antisemiter. För fem år sedan arrangerades en konferens i huvudstaden Teheran där flera kända historierevisionister var inbjudna som talare.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro