Iransk minister ger stöd åt Lars von Trier

Publicerad 2011-05-24

Filmmakaren Lars von Trier som stängdes av från Cannes efter sina uttalanden om Hitler och nazismen får stöd från ett inte helt oväntat håll - Iran.

Det är nyhetsbyrån TT som i ett telegram uppmärksammar att Irans vice kulturminister Jamal Shamaqdari skällt ut Cannes festivalledning i ett brev.

I svepande ordalag fördömer Shamaqdari den "medeltida" behandlingen av von Trier samtidigt som han kallar avstängningen fascistisk. Brevet fortsätter med samma höga tonläge och den vice kulturministern fastslår slutligen att årets filmfestival lämnat en "mörk fläck" i historieböckerna.

Den iranska regimen har tidigare gjort sig känd för att ge stöd åt förintelseförnekare och antisemiter. För fem år sedan arrangerades en konferens i huvudstaden Teheran där flera kända historierevisionister var inbjudna som talare.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA