Mer vapen bland högerextrema i Norge

Publicerad 2011-02-28

Norska högerextremister har etablerat kopplingar till den grova organiserade brottsligheten i landet. Det gör att grupperna enklare kan få tillgång till vapen än tidigare.

Det rör på sig inom den högerextrema miljön i Norge. Rekryteringen har ökat och grupperna har genom kontakter med den grova organiserade brottsligheten en bättre tillgång till vapen än tidigare. Det skriver den norska säkerhetstjänsten PST i sin årsrapport om hoten mot det norska samhället.

PST skriver vidare att företrädare för de norska organisationerna etablerat kontakter med likasinnade organisationer utomlands, bland annat i Sverige och Ryssland. De ryska högerextremisterna ses enligt PST som förebilder inom miljön eftersom de är brottsaktiva och våldsamma. Kontakterna med dem kan bidra till att radikalisera de norska grupperingarna. Det kan i sin tur "sänka tröskeln för våldsanvändning i den norska miljön".

Sammantaget utgör de högerextrema miljön inte ett hot mot det norska samhället, fastslår PST. Myndigheten förutspår en fortsatt ökning av aktiviteter inom den högerextrema miljön. Behovet av tillhörighet och våldsfascination ska vara den främsta lockelsen för nya aktivister.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro