Mer vapen bland högerextrema i Norge

Publicerad 2011-02-28

Norska högerextremister har etablerat kopplingar till den grova organiserade brottsligheten i landet. Det gör att grupperna enklare kan få tillgång till vapen än tidigare.

Det rör på sig inom den högerextrema miljön i Norge. Rekryteringen har ökat och grupperna har genom kontakter med den grova organiserade brottsligheten en bättre tillgång till vapen än tidigare. Det skriver den norska säkerhetstjänsten PST i sin årsrapport om hoten mot det norska samhället.

PST skriver vidare att företrädare för de norska organisationerna etablerat kontakter med likasinnade organisationer utomlands, bland annat i Sverige och Ryssland. De ryska högerextremisterna ses enligt PST som förebilder inom miljön eftersom de är brottsaktiva och våldsamma. Kontakterna med dem kan bidra till att radikalisera de norska grupperingarna. Det kan i sin tur "sänka tröskeln för våldsanvändning i den norska miljön".

Sammantaget utgör de högerextrema miljön inte ett hot mot det norska samhället, fastslår PST. Myndigheten förutspår en fortsatt ökning av aktiviteter inom den högerextrema miljön. Behovet av tillhörighet och våldsfascination ska vara den främsta lockelsen för nya aktivister.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA