110222_nd_464.jpg

Nationaldemokraterna Mattias Karlstrand och Sanna Hill utsågs nyligen till nämndemän i Södertälje. Foto: Expo

Nämndeman anmäld för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-03-04

Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand har anmälts för hets mot folkgrupp efter att han skrivit att homosexualitet är ett handikapp på partiets hemsida. Blir det en utredning riskerar han att bli avstängd från sitt uppdrag i tingsrätten.

Det var i slutet av förra månaden som Karlstrand gjorde utspelet på Nationaldemokraternas hemsida. I texten framgick att han tyckte att homosexualitet var både en sjukdom och ett handikapp för individen. Bland annat stod det:

"Nationaldemokraterna som parti anser att homosexualitet, liksom samtliga sexuella läggningar som förhindrar en normalkärnfamiljs bildning, innebär ett handikapp för den drabbade individen. Det är förmodligen ett av de värsta handikappen, värre än att förlora en arm eller ett öga, eftersom en familj troligen är det högsta en människa
kan önska sig."


Nu har Karlstrand anmälts till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp. Till Länstidningen säger Karlstrand att han inte tycker att hans åsikter om homosexuella påverkar honom i egenskap av domare.

– Jag och nationaldemokraterna är för allas likhet inför lagen. Jag kommer inte att bedöma homosexuella på annat sätt än jag bedömer andra. Och det här har vi också gått igenom när vi nämndemän fick information från tingsrätten, säger Mattias Karlstrand.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA