110222_nd_464.jpg

Nationaldemokraterna Mattias Karlstrand och Sanna Hill utsågs nyligen till nämndemän i Södertälje. Foto: Expo

Nämndeman anmäld för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-03-04

Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand har anmälts för hets mot folkgrupp efter att han skrivit att homosexualitet är ett handikapp på partiets hemsida. Blir det en utredning riskerar han att bli avstängd från sitt uppdrag i tingsrätten.

Det var i slutet av förra månaden som Karlstrand gjorde utspelet på Nationaldemokraternas hemsida. I texten framgick att han tyckte att homosexualitet var både en sjukdom och ett handikapp för individen. Bland annat stod det:

"Nationaldemokraterna som parti anser att homosexualitet, liksom samtliga sexuella läggningar som förhindrar en normalkärnfamiljs bildning, innebär ett handikapp för den drabbade individen. Det är förmodligen ett av de värsta handikappen, värre än att förlora en arm eller ett öga, eftersom en familj troligen är det högsta en människa
kan önska sig."


Nu har Karlstrand anmälts till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp. Till Länstidningen säger Karlstrand att han inte tycker att hans åsikter om homosexuella påverkar honom i egenskap av domare.

– Jag och nationaldemokraterna är för allas likhet inför lagen. Jag kommer inte att bedöma homosexuella på annat sätt än jag bedömer andra. Och det här har vi också gått igenom när vi nämndemän fick information från tingsrätten, säger Mattias Karlstrand.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro