Nu kommer försök att höja romers levnadsstandard

Publicerad 2011-04-07

Levnadsstandarden inom den romska befolkningen i Europa ska höjas. Innan årsskiftet ska medlemmarna i den Europeiska unionen ta fram strategier för hur de ska möjliggöra detta.

Läs mer:

Det är Europeiska kommissionen som bett de 27 medlemsländerna att presentera strategier för hur romers levnadsstandard ska höjas. Resultaten ska vara klara innan årsskiftet.

Enligt kommissionen har romer idag sämre tillgång till flera delar av samhället jämfört med övriga befolkningen. Studier visar att romer får sämre sjukvård, sämre bostäder, sämre utbildning och sämre tillgång till arbetsmarknaden.

Ytterligare en europeisk utredning visar att endast drygt 40 procent av romska barn går ut grundskolan. Snittet för hela befolkningen ligger på 97 procent.

Viviane Reding, EU:s rättvisekommissionär, sa i tisdags att den "fortsatta utestängningen av romer är oacceptabel" i dagens europeiska samhälle:

- Trots goda intentioner hos politikerna i medlemsländerna har de flesta romer inte upplevt någon förändring i sitt liv under de senaste åren.

Kommissionen hänvisar till beräkningar som världsbanken gjort. Ett ökat inkluderande av romer skulle enligt banken leda till bland annat en ökad produktivitet på arbetsmarknaden vilket i sin tur skulle leda till ökade skatteintäkter och minskade utgifter för socialbidrag.

Samtidigt som Europeiska kommissionen lanserade sitt projekt kunde Expo rapportera om att romers situation i Ungern försämras i takt med att det högerextrema partiet Jobbik trappar upp sina kampanjer mot folkgruppen.

I lördags krävde jobbikpolitikern Zsolt Egyed att polisen skulle få fria händer för att utan rättsliga processer ge sig på romer i landet. Jobbik fick 17 procent av rösterna i det senaste valet i Ungern.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro