Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jobbik fick 17 procent i det senaste valet i Ungern, en framgång de nått bland annat genom en hetsig propagandaapparat riktad mot landets romer. De senaste veckornas opinionsundersökningar visar dock att stödet bland väljarna faller. Om det vore val i Ungern idag skulle 13 procent rösta på partiet, uppger nyhetsbyrån AP.

Nu hårdnar retoriken mot romer igen. I lördags demonstrerade omkring 600 Jobbik-aktivister i samhället Hejoszalonta. Marschen gick under parollen "mot zigenarterror". Ett 50-tal av deltagarna bar kamouflagekläder.

Demonstrationen kom efter att två personer med romsk bakgrund gripits av polis, misstänkta för mord på en kvinna i samhället.

Romer utgör omkring sju procent av Ungerns befolkning. De tillhör det fattigaste samhällsskiktet och utsätts mer som regel än undantag för diskriminering från det ungerska samhället.

Genom styrkedemonstrationer på orter med stor romsk befolkning utger sig Jobbik och de närstående paramilitära grenarna för att skydda "ungrare" mot romers påstådda kriminalitet.

Vid lördagens demonstration spärrade kravallpolis vägen mellan Jobbik-anhängare och motdemonstranter som samlats av bland annat Amnesty.

Jobbikpolitikern Zsolt Egyed talade för sina kamrater i lördags. Bland annat sa han att polisen borde få friheten att göra vad de vill i Ungern under två månader. Eftersom "polisen vet vad som behövs göras" för att få bukt med romernas kriminalitet.

Jozsef Anderko, borgmästare i Hejoszalonta, sa inför demonstrationen till AP att relationen mellan folkgrupperna i samhället var harmoniska. Jobbiks manifestation på orten ska inte ha förändrat detta.

Hittills är det enda konkreta resultatet att romska kvinnor lämnat in en begäran om att en barnsköterska på det lokala dagiset ska få sparken efter att hon deltagit i marschen. Anledningen ska vara att de inte känner förtroende för barnsköterskan längre.