Sverigedemokrat anmäler lärobok

Publicerad 2011-03-21

Therese Borg, aktiv för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, anmäler en lärobok i samhällskunskap till Skolinspektionen. I boken beskrivs Sverigedemokraterna som ett nazistiskt parti.

I läroboken från 2007 beskrivs Sverigedemokraterna, tillsammans med bland annat VAM och Nordiska rikspartiet, NRP, som en nynazistisk organisation. Enligt boken är Sverigedemokraterna liksom de övriga organisationerna kritiska mot svensk flyktingpolitik, uttalat rasistiska och ofta öppet odemokratiska. De beskrivs inte vara ett direkt hot mot svensk demokrati, däremot ska de "bekämpas med alla till buds stående demokratiska medel, anser en överväldigande del av befolkningen."

"Inget av det som står i boken är sant och måste därför ses som ett klart avvikande från skolans läroplan", skriver Therese Borg i sin anmälan.

Läroboken riktar sig till gymnasieelever och har tidigare fått kritik från annat håll. I en artikel publicerad i Svenskt Näringsliv den 11 oktober 2007 skriver recensenten angående boken att "det får bli ett klart IG för allt som har med ekonomi och näringsliv att göra."
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro