Sverigedemokrat anmäler lärobok

Publicerad 2011-03-21

Therese Borg, aktiv för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, anmäler en lärobok i samhällskunskap till Skolinspektionen. I boken beskrivs Sverigedemokraterna som ett nazistiskt parti.

I läroboken från 2007 beskrivs Sverigedemokraterna, tillsammans med bland annat VAM och Nordiska rikspartiet, NRP, som en nynazistisk organisation. Enligt boken är Sverigedemokraterna liksom de övriga organisationerna kritiska mot svensk flyktingpolitik, uttalat rasistiska och ofta öppet odemokratiska. De beskrivs inte vara ett direkt hot mot svensk demokrati, däremot ska de "bekämpas med alla till buds stående demokratiska medel, anser en överväldigande del av befolkningen."

"Inget av det som står i boken är sant och måste därför ses som ett klart avvikande från skolans läroplan", skriver Therese Borg i sin anmälan.

Läroboken riktar sig till gymnasieelever och har tidigare fått kritik från annat håll. I en artikel publicerad i Svenskt Näringsliv den 11 oktober 2007 skriver recensenten angående boken att "det får bli ett klart IG för allt som har med ekonomi och näringsliv att göra."
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA