EU-parlamentariker förnekar Förintelsen

Publicerad 2012-11-26

Partiledaren för Storrumänska partiet Corneliu Vadim Tudor förnekade i rumänsk TV Förintelsen på över 280 000 judar i landet. Tidigare har talespersonen för Socialdemokraterna gjort liknande påståenden.

Corneliu Vadim Tudor är förutom parlamentsledamot och partiledare medlem i det Europeiska Parlamentet. I rumänsk TV den 18 oktober förnekade han att det ägt rum någon Förintelse i Rumänien.

– Jag kommer förneka det tills jag dör, för jag älskar mitt folk, sa han.

VD:n för Rumäniens institut för studier om förintelsen Alexandru Florian kritiserade uttalandet. Han säger att Tudor skändar minnet av de fler än 280 000 rumänska judar som mördades i Förintelsen. Institutet har begärt att myndigheterna ska undersöka om Vadin Tudors uttalande utgör hets mot folkgrupp.

Tidigare i år, den 5 mars blev den rumänska ministern Dan Sova tillfälligt avstängd från sin roll som talespersonen för rumänska Socialdemokraterna efter att ha förnekat Förintelsen. Sova hävdade att "historisk fakta" visar 24 medborgare med judisk bakgrund blev dödade under förföljelsen i Iasi 1941. Han sa att rumäner inte deltagit i förföljelserna utan att det enbart var tyska soldater som mördade. Detta trots att rumänska myndigheter har bekräftat att rumänska trupper mördade minst 13 266 judar i staden.

Sova har även påstått "inga judar har behövt lida på rumänsk mark, på grund av Ion Antonescu". Antonescu var Rumäniens premiärminister mellan 1940 och 1944. Han allierade med Nazityskland under andra världskriget och ledde omfattande pogromer och etniska rensningar. Antonescu är dömdes 1946 till döden.

Dan Sova har inte tagit avstånd från sina uttalanden. Han menar dock att han blev missförstådd.
Stina Mathiesen

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.