110308_marine_le_pen_464.jpg

Front National fick för första gången sedan 1986 representation i nationalförsamlingen. Partiledaren Marine Le Pen valdes dock inte in. Foto Foto: Frederic Maigrot

Front National valdes in i parlamentet

Publicerad 2012-06-18

Front National fick på söndagen två platser i nationalförsamlingen. Ingen av dessa gick dock till partiledaren Marine Le Pen som nu begär att rösterna räknas om i hennes distrikt.

I söndags genomfördes parlamentsvalets andra omgång i Frankrike. Valet blev en succé för det socialistiska blocket som med Socialistpartiet i spetsen vann egen majoritet i nationalförsamlingen. Det innebär att det innehar presidentposten, majoritet i senaten och nationalförsamlingen och att det utan problem kommer att kunna driva igenom sin politik.

Socialistpartiets dominans i den franska politiken är historiskt, men även Front National gjorde ett historiskt bra val. För första gången sedan 1986 har partiet nu företrädare i nationalförsamlingen. 1997 fick dock partiet in en representant i parlamentet, men resultatet ogiltigförklarades.

Marion Maréchal-Le Pen, partiledaren Marine Le Pens 22-årige systerdotter vann en plats i Vaucluse i södra Frankrike.

- Om eliten lyssnat skulle de förstå varför unga fransmän som mig går med i våra led, sa Marion Maréchal-Le Pen i sitt segertal.

I talet lovade hon även att kämpa för Frankrikes självständighet och att prioritera arbeten och bostäder till fransmän, rapporterar France 24.

Gilbert Collard tog partiets andra plats i distriktet Gard i södra Frankrike. Han lovade att tala för de som fått nog.

Marine Le Pen lyckades dock inte komma in i nationalförsamlingen. 114 röster avgjorde i hennes distrikt, Hénin-Beumont, till socialistpartiets kandidat Philippe Kemels fördel. Le Pen kräver nu att rösterna räknas om. Partiledaren har dock beskrivit valet som en framgång.

- Vi har all anledning att vara glada över att vi gjort ett spektakulärt resultat, sa Le Pen, rapporterar France 24.

Frankrikes nationalförsamling består av 577 ledamöter.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA