110308_marine_le_pen_464.jpg

Front National fick för första gången sedan 1986 representation i nationalförsamlingen. Partiledaren Marine Le Pen valdes dock inte in. Foto Foto: Frederic Maigrot

Front National valdes in i parlamentet

Publicerad 2012-06-18

Front National fick på söndagen två platser i nationalförsamlingen. Ingen av dessa gick dock till partiledaren Marine Le Pen som nu begär att rösterna räknas om i hennes distrikt.

I söndags genomfördes parlamentsvalets andra omgång i Frankrike. Valet blev en succé för det socialistiska blocket som med Socialistpartiet i spetsen vann egen majoritet i nationalförsamlingen. Det innebär att det innehar presidentposten, majoritet i senaten och nationalförsamlingen och att det utan problem kommer att kunna driva igenom sin politik.

Socialistpartiets dominans i den franska politiken är historiskt, men även Front National gjorde ett historiskt bra val. För första gången sedan 1986 har partiet nu företrädare i nationalförsamlingen. 1997 fick dock partiet in en representant i parlamentet, men resultatet ogiltigförklarades.

Marion Maréchal-Le Pen, partiledaren Marine Le Pens 22-årige systerdotter vann en plats i Vaucluse i södra Frankrike.

- Om eliten lyssnat skulle de förstå varför unga fransmän som mig går med i våra led, sa Marion Maréchal-Le Pen i sitt segertal.

I talet lovade hon även att kämpa för Frankrikes självständighet och att prioritera arbeten och bostäder till fransmän, rapporterar France 24.

Gilbert Collard tog partiets andra plats i distriktet Gard i södra Frankrike. Han lovade att tala för de som fått nog.

Marine Le Pen lyckades dock inte komma in i nationalförsamlingen. 114 röster avgjorde i hennes distrikt, Hénin-Beumont, till socialistpartiets kandidat Philippe Kemels fördel. Le Pen kräver nu att rösterna räknas om. Partiledaren har dock beskrivit valet som en framgång.

- Vi har all anledning att vara glada över att vi gjort ett spektakulärt resultat, sa Le Pen, rapporterar France 24.

Frankrikes nationalförsamling består av 577 ledamöter.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA