Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Front National gick från fyra procent i valet 2007 till över tretton procent i detta valet.

I Hénin-Beumont i norra Frankrike som är det distrikt där Marine Le Pen kandiderade fick hon 42 procent av rösterna. Nästa söndag i den andra valomgången kommer det att stå mellan henne och Socialistpartiets kandidat Philippe Kemel. Om Le Pen besegrar Kemel blir det första gången sedan 1986 som hennes parti tar plats i Nationalförsamlingen.

Men Marine Le Pens syskonbarn Marion Marechal-Le Pen gjorde även hon ett bra val och fick flest röster, men inte någon egen majoritet i Vaucluse i södra Frankrike. Även i partiets representant Florian Philippot genomförde en stark första valomgång i det södra valdistriktet Camargue. Om Front National i slutändan får någon representant i Nationalförsamlingen avgörs nästa söndag.

De stora vinnaren i valet var dock Socialistpartiet och dess samarbetspartner De Gröna som sammanlagt fick 46 procent av rösterna. Resultatet indikerar på att den nyvalda presidenten Francois Hollande kommer att kunna få en majoritet för sin politik i parlamentet.

Det franska parlamentsvalet avgörs i två omgångar. I valet vinner den kandidat som får över 50-procent av rösterna i sin valkrets. Får ingen kandidat majoritet avgörs valet i den andra omgången, som hålls den 17 juni och då vinner den kandidat som får flest röster.