Plattformen X, som tidigare hette Twitter, erbjuder sina användare att arrangera så kallade ”spaces”, det vill säga direktstreamade ljudmöten.

Som en del i Sverigedemokraternas valkampanj medverkade partiets tre toppnamn i EU-valet, Charlie Weimers, Maria Rosander och Dick Erixon, i sådana möten i valrörelsens slutspurt. Även riksdagsledamoten och den före detta EU-parlamentarikern Jessica Stegrud deltog.

Dick Erixon, Maria Rosander och Jessica Stegrud deltog i ett spaces den 5 juni. Dagen därpå deltog EU-parlamentarikern Charlie Weimers i ett uppföljande spaces.

Ljudmötena arrangerades av ett anonymt X-konto under namnet Plainview med nämare 15 000 följare. En användare som även agerade moderator i spaces-samtalen.

Det anonyma kontot annonserar ett av de två mötena på X. Foto: Skärmdump/Expo

Mötena hade som syfte att låta de deltagande SD-politikerna få sprida sina budskap utan att behöva bli avbrutna av journalisters frågor. Det berättar mannen bakom det anonyma kontot i ett av samtalen. Vem som helst med ett konto på X kan gå in och lyssna på samtalet.

Samtalen kretsade kring SD:s politik och ställningstaganden gällande EU-medlemskap, Natofrågan och bygget av partiets politiska projekt. SD:s toppkandidater slipper, precis som syftet med mötet angetts vara, kritiska frågor.

Kallar Zelensky ”pundande lurendrejare”

Expo kan nu berätta att personen bakom det anonyma högerextrema kontot Plainview är en man i 40-årsåldern, som är bosatt i en värmländsk kommun. Mannen sprider genom sitt X-konto ett pro-ryskt narrativ om Rysslands krig i Ukraina. Frekvent i inlägg från tiden strax efter Rysslands fullskaliga invasion av landet så twittrar han återkommande om att det är Zelenskyj som bär ansvaret för att Ukraina invaderats.

13 maj 2022, cirka tre månader efter att Ryssland gick till attack skriver han bland annat:

”WEF [World Economic Forum, reds anm.] har med hjälp av Zelensky drivit på denna utveckling sedan 2019 med avsikt att destabilisera och producera ekonomisk kris”.

I ett annat inlägg kallar han presidenten för en ”kokainsnortande skådespelare”. Han skriver även att Zelenskyj är en ”pundande lurendrejare”.

Vill skämta om Förintelsen

Mannen bakom kontot Plainview sprider också inlägg från den rasideologiska organisationen Det fria Sverige. När en av organisationens ledare twittrar om att invandrare ska ”interneras, deporteras, repatrieras” så delar mannen bakom kontot Plainview inlägget vidare.

När en annan av ledarna i DFS i en tweet uppmanar till att människor ska ansluta sig till organisationens projekt att skapa områden i Sverige där bara vita får leva svarar Plainview: ”De små orterna är framtiden”.

Mannen skriver också i olika tweets om Förintelsen. Han konstaterar att det inte går att skämta om att nazisternas massmord är en myt. Han menar också i ett inlägg att det förekommer för mycket undervisning om Förintelsen i svenska skolor.

Mannen har också dedikerat en kanal på plattformen Telegram till konspirationsteorier om World Economic Forum, som han skriver ligger bakom såväl kriget i Ukraina som coronapandemin.

Inget svar från SD

När Expo når mannen bakom kontot så säger han att han driver kontot anonymt efter att ha tagit emot hotelser. Han uppger att det var han som tog kontakten med de medverkande sverigedemokraterna om att delta i hans spaces.

Expo har kontaktat Sverigedemokraternas pressavdelning och ställt frågor om varför partiets toppnamnen i EU-valet medverkat i ljudmöten arrangerade av en anonym pro-rysk och högerextrem aktör. Partiet har dock inte återkommit.

Till Expo medger arrangören att han från sitt konto öppet delar och sprider material från till exempel Det fria Sveriges företrädare. Han säger också att han inte delar alla åsikter som DFS står för, även om han tycker att ledarna ofta har goda poänger. Han håller inte heller med om att han sprider rasistiskt innehåll.

Du interagerar med och sprider innehåll från Det fria Sveriges ledare – en man som har ett hakkors tatuerat på bröstet?

– Ja, där skiljer sig min åsikt från dom. Jag har ju inte riktigt samma problem med judar som dom har. Men det är ju deras åsikt.

Och vad är din åsikt?

– De gör ju väldigt bra poänger ofta och, alltså att man har hakkorset på bröstet det förtar ju inte ... Det är ju inte så jävla bra att man har det – det rekommenderar jag inte någon att ha. Men det förtar ju inte om han säger något vettigt, vilket han gör väldigt ofta, säger mannen bakom det anonyma kontot till Expo.

Under intervjun upprepar mannen att Ukrainas president är en knarkare.

– Den där debatten har jag lämnat, den gick inte att ha. Jag försökte i tre månader och jag har aldrig fått så mycket hot och skit som efter den. Jag lade bara ut sanningar hela tiden där. Jag faktacheckade noga.

Du har faktacheckat allting men du kallar Zelenskyj för en ”pundande lurendrejare”?

– Ja, han är uppenbart drogpåverkad största delen av tiden. Väldigt ofta. Det ser man ju, säger mannen till Expo.

– Mer än någonsin måste svenskar säga vad vi tycker. Vi har ett land som förfaller och det är viktigt att alla pratar ut, säger han.