Gripen för attack mot flyktingförläggning

Publicerad 2012-04-30

En man har gripits i Israel efter att ha kastat brandbomber mot en flyktingförläggning i Tel Aviv. Tidigare har Israels integrationsminister kritiserats för att ha beskrivit flyktingar från Afrika för infiltratörer.

En tjugoårig man har i södra Tel Aviv gripits efter att ha kastat brandbomber mot hus vid en flyktingförläggning. Ingen skadades i attacken, men flera hus fick skador, däribland ett dagis, det rapporterar nyhetsbyrån JTA.

Flyktingförläggningen som attackerades hyser flyktingar från bland annat Darfur i Sudan och Eritrea. Många uppges ha flytt från förföljelse i sina hemländer. I södra Tel Aviv lever cirka 40 000 afrikanska flyktingar. Dessutom uppges 20 000 asylsökande leva i området.

Situationen för afrikanska flyktingar i Israel rapporteras vara problematisk. Svenska Dagbladet skrev nyligen om hur flyktingar i Levinskyparken i Tel Aviv bara får ett mål mat om dagen och dessutom förbjuds jobba i kommunala företag.

Svenska Dagbladet rapporterar att Israels inrikesminister, Eli Yishai, sagt att landets plan är att utvisa alla "illegala afrikanska migranter". Han har dessutom sagt att Israel ska hindra fler afrikaner från att ta sig till Israel och dessutom "flytta på de 58 000 infiltratörer som redan är här".

Israel har skrivit på Förenta Nationernas flyktingkonvention som definierar vilka rättigheter flyktingar har. Bland att finns bestämmelsen att flyktingar inte ska tvingas återvända till ett land där de riskerar förföljelse.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA