Gripen för attack mot flyktingförläggning

Publicerad 2012-04-30

En man har gripits i Israel efter att ha kastat brandbomber mot en flyktingförläggning i Tel Aviv. Tidigare har Israels integrationsminister kritiserats för att ha beskrivit flyktingar från Afrika för infiltratörer.

En tjugoårig man har i södra Tel Aviv gripits efter att ha kastat brandbomber mot hus vid en flyktingförläggning. Ingen skadades i attacken, men flera hus fick skador, däribland ett dagis, det rapporterar nyhetsbyrån JTA.

Flyktingförläggningen som attackerades hyser flyktingar från bland annat Darfur i Sudan och Eritrea. Många uppges ha flytt från förföljelse i sina hemländer. I södra Tel Aviv lever cirka 40 000 afrikanska flyktingar. Dessutom uppges 20 000 asylsökande leva i området.

Situationen för afrikanska flyktingar i Israel rapporteras vara problematisk. Svenska Dagbladet skrev nyligen om hur flyktingar i Levinskyparken i Tel Aviv bara får ett mål mat om dagen och dessutom förbjuds jobba i kommunala företag.

Svenska Dagbladet rapporterar att Israels inrikesminister, Eli Yishai, sagt att landets plan är att utvisa alla "illegala afrikanska migranter". Han har dessutom sagt att Israel ska hindra fler afrikaner från att ta sig till Israel och dessutom "flytta på de 58 000 infiltratörer som redan är här".

Israel har skrivit på Förenta Nationernas flyktingkonvention som definierar vilka rättigheter flyktingar har. Bland att finns bestämmelsen att flyktingar inte ska tvingas återvända till ett land där de riskerar förföljelse.
Erik Melin

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.