Högerextremister avbröt hbt-manifestationer

Publicerad 2012-05-21

Ett hbt-firande i St Petersburg den 17 maj attackerades av motdemonstranter och fick avbrytas. I Ukraina ställdes en planerad pride-parad in efter att 500 högerextrema fotbollssupportrar hotat manifestationen.

Den ryska hbt-rättsgruppen Coming Out St Petersburg firade den internationella dagen mot homofobi, den 17 maj, med att släppa iväg en stor mängd ballonger i regnbågens alla färger.

Arrangemanget, som Coming Out själva kallar flash mob, hölls i Petrovskyparken i St Peterburg. Cirka 300 personer hade samlats för att fira och flagga för hbt-personers rättigheter. Plakat fanns också som protesterade mot den lag som nyligen infördes i staden, som förbjuder homo-, bi- och transsexuell propaganda riktad mot barn, det skriver BBC Ryssland.

En bit ifrån de firande stod ett femtiotal motdemonstranter, klädda i fotbollströjor och tröjor med nazistiska symboler. Under firandet skanderade motdemonstranterna homofobiska ramsor mot hbt-aktivisterna. Polisen höll de två grupperna separerade, men vi ett tillfälle lyckades en motdemonstrant ta sig till firandet och spruta tårgas mot en av av demonstranterna.

När de homofoba motdemonstranternas antal växte valde de ansvariga för firandet, i samråd med polisen, att avsluta arrangemanget. Medan hbt-aktivister fördes in i bussar kastade motdemonstranterna rökgranater och ägg mot dem. Två aktivister ska ha skadats i samband med attacken.

När bussarna med hbt-aktivister kommit iväg vände motdemonstranterna sin ilska mot två bussar med utländska byggarbetare. Flera personer blev slagna och bussarna blev svårt vandaliserade.

I helgen planerades också en pride-parad att hållas i Ukrainas huvudstad Kiev. På polisens uppmaning ställdes paraden dock in, 30 minuter innan den skulle börja. Anledningen var att 500 högerextrema fotbollshuliganer var på väg för att stoppa paraden. Ett polisbefäl har tidigare sagt att han inte var beredd att utsätta sin personal för fara för att skydda hbtq-personer, det skriver Amnesty International.
Erik Melin

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.