Högerextremister avbröt hbt-manifestationer

Publicerad 2012-05-21

Ett hbt-firande i St Petersburg den 17 maj attackerades av motdemonstranter och fick avbrytas. I Ukraina ställdes en planerad pride-parad in efter att 500 högerextrema fotbollssupportrar hotat manifestationen.

Den ryska hbt-rättsgruppen Coming Out St Petersburg firade den internationella dagen mot homofobi, den 17 maj, med att släppa iväg en stor mängd ballonger i regnbågens alla färger.

Arrangemanget, som Coming Out själva kallar flash mob, hölls i Petrovskyparken i St Peterburg. Cirka 300 personer hade samlats för att fira och flagga för hbt-personers rättigheter. Plakat fanns också som protesterade mot den lag som nyligen infördes i staden, som förbjuder homo-, bi- och transsexuell propaganda riktad mot barn, det skriver BBC Ryssland.

En bit ifrån de firande stod ett femtiotal motdemonstranter, klädda i fotbollströjor och tröjor med nazistiska symboler. Under firandet skanderade motdemonstranterna homofobiska ramsor mot hbt-aktivisterna. Polisen höll de två grupperna separerade, men vi ett tillfälle lyckades en motdemonstrant ta sig till firandet och spruta tårgas mot en av av demonstranterna.

När de homofoba motdemonstranternas antal växte valde de ansvariga för firandet, i samråd med polisen, att avsluta arrangemanget. Medan hbt-aktivister fördes in i bussar kastade motdemonstranterna rökgranater och ägg mot dem. Två aktivister ska ha skadats i samband med attacken.

När bussarna med hbt-aktivister kommit iväg vände motdemonstranterna sin ilska mot två bussar med utländska byggarbetare. Flera personer blev slagna och bussarna blev svårt vandaliserade.

I helgen planerades också en pride-parad att hållas i Ukrainas huvudstad Kiev. På polisens uppmaning ställdes paraden dock in, 30 minuter innan den skulle börja. Anledningen var att 500 högerextrema fotbollshuliganer var på väg för att stoppa paraden. Ett polisbefäl har tidigare sagt att han inte var beredd att utsätta sin personal för fara för att skydda hbtq-personer, det skriver Amnesty International.
Erik Melin

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA