Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är väldigt allvarligt, människor här känner att homofobin har institutionaliserats och fått mandat, man känner sig inte längre skyddad mot diskriminering. Det är också väldigt kränkande att man som hbtq-person anses farlig för barn, säger Olga Lenkova.

St Petersburg har i väst ansetts vara Rysslands kulturella och mest progressiva stad. En titel som nu kan komma på skam. En stor förstamaj-demonstration hölls nyligen i staden. Deltagarna marscherade för mänskliga rättigheter och protesterade även mot det sittande styret, med Putin i spetsen. En del av demonstrationståget bestod av hbtq-aktivister som viftade med regnbågsflaggor och plakat som ifrågasatte att en homosexuell familjebildning skulle vara sämre än en heterosexuell. 17 aktivister greps, men ingen har ännu blivit åtalad.

Olga Lenkova berättar att nationalistiska och religiöst ortodoxa krafter ligger bakom den införda lagen. Den ryskortodoxa kyrkan har stött lagen från första början. Vid politiska debatter om lagen har en representant från kyrkan alltid fått sitta med. Politikerna bakom lagen har pratat mycket om hur deras kristna värderingar legat till grund för förslaget, de politiska motiven har knappt nämnts. Kyrkan och staten verkar växa ihop allt mer, menar Olga Lenkova.

– Den ortodoxa kyrkan är emot sexualundervisning och all slags informationsförmedling till barn angående sex, säger Olga Lenkova.

Lagen får spridning

Lagen i St Petersburg är en del av en större utveckling. Regionerna Arkhangelsk, Ryazan och Kostroma i Ryssland har infört liknande lagar. Fler städer och områden har liknande lagar på gång och till den ryska duman har en medlem ur Putins parti, Förenade Ryssland, lagt ett förslag om att införa en liknande lag i hela landet. Olga Lenkova tror inte att lagen kan införas nationellt, trycket från EU och andra internationella organisationer skulle bli för stort. Däremot kan lagen införas i var och en av landets regioner och blir på så sätt ändå rikstäckande.

Förenade Ryssland, vars politiker ligger bakom lagförslagen, kan ha som mål att kväsa regionalt motstånd genom att attackera hbtq-personers rättigheter, det menar Olga Lenkova.

– Vår rörelse är starkt kopplad till den demokratiska rörelsen i St Petersburg, tillsammans är vi kritiska mot Putin och hans parti. Jag tror att de kan ha skapat dessa lagar för att göra sig av med motståndare. Samtidigt kan de vara ett sätt att dra bort uppmärksamhet från områden som demokrati och ekonomi, det säger Olga Lenkova.

Det är inte bara i Ryssland som det införs lagar som kränker hbtq-personers rättigheter. Litauen har på senare år infört flera lagar som inskränker homo- och bisexuellas rättigheter. 2006 förbjöd Lettland samkönade äktenskap vilket innebar att homosexuella inte längre kunde adoptera, då ett krav för det är att paret som adopterar är gifta.

Människor lämnar landet

I Ungern är utvecklingen också på väg mot restriktioner och kränkningar. Tidigare i år förbjöds samkönade äktenskap och nyligen lade en parlamentsledamot från det högerextrema partiet Jobbik ett förslag som liknar det som gick igenom i St Petersburg. Skulle förslaget gå igenom skulle det bli förbjudet att propagera för "avvikande sexuellt beteende". Vad som menas är sexuella relationer mellan personer av samma kön.

Tamás Dombos jobbar för en organisation som kämpar för hbtq-personers rättigheter i Ungern, han oroar sig över utvecklingen i landet. Han menar att det finns en homofobisk trend i Ungern. Många vågar inte längre delta i pride-paraden som brukar hållas i Budapest varje år. Polisen skyddar visserligen deltagarna, men inte före och efter själva evenemanget. Många blir kränkta och i vissa fall misshandlade på väg till eller från paraden.

– Många är rädda för att deras liv här ska bli allt för begränsat och väljer att fly landet. De flyttar till västra Europa istället. Det är inte längre säkert i Ungern, Säger Tamás Dombos.

Han tror inte att det finns ett stort folkligt stöd för antigay-lagar i Ungern. De flesta värnar om de demokratiska rättigheterna, även om Tamás tror att de flesta i landet misstror homosexualitet.

Situationen oroar RFSL

Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL i Sverige. Hon följer utvecklingen i Europa och oroas mycket över Ungern där hon tycker att det går åt fel håll.

– Ungern är ett exempel på hur snabbt det kan gå. Förut ansågs landet progressivt, nu vill man för andra året i rad försöka stoppa pride-paraden i Budapest. Politiken speglar ju en vilja som finns i landet. Människor har röstat in Jobbik i parlamentet och då kommer det även synas i politiken. Det finns en risk att det blir värre, säger Ulrika Westerlund.

Även i Ryssland har lagarna fått hbtq-personer att flytta, antingen utomlands eller till mer toleranta områden i landet. Trots det svåra läget tror dock Olga Lenkova på förbättring.

– Jag är säker på att de här lagarna en dag kommer försvinna, men när är omöjligt att säga. Historien visar att man kan och ska fortsätta kämpa mot sådan här politik, för det går att vinna.

Den 17 maj har Coming Out St Petersburg planerat en demonstration mot den införda lagen. Om den kommer att få hållas är i nuläget oklart.