svp_genre_demo100501_464_01.jpg

På senare tid har Svenskarnas parti värvat flera namn. Trots att att partiet försöker förändra sin image, har inte politiken genomgått någon större förändring. Foto Expo.

Vit makt-veteraner samlas i Svenskarnas parti

Publicerad 2012-04-13

Efter flera år av interna konflikter, kräftgång och nedlagda "nationella" projekt blir det allt mer tydligt att Svenskarnas parti, SvP, samlar de tongivande vit makt-aktivisterna i sitt led. Samtidigt befäster partiet sin plats som ett litet parti präglat av antisemitism och rastänkande.

Motgångarna i Grästorp till trots. Drygt två år efter valet har det nazistiska Svenskarnas parti ändå lyckats få ett kommunalt mandat. Dock inte i Grästorp utan i Nykvarn utanför Stockholm. Mandatet landade hos partiet efter att Daniel Spansk, mångårig aktivist inom Nationaldemokraterna, lämnade sitt moderparti och sökte medlemskap i SvP. Rekryteringen beskrevs av SvP:s ledning som "väldigt glädjande".

- Jag är övertygad om att han kommer vara en stor tillgång, sa partiledare Daniel Höglund enligt ett pressmeddelande.

Spansks intåg i Svenskarnas parti är det senaste i raden av värvningar som partiet gjort inom den splittrade vit makt-miljön i Sverige. Efter flera års kräftgång med minskad aktivitet bland de rasideologiska organisationerna i Sverige samlar sig nu veteranerna inom Svenskarnas parti. Dan Eriksson från Info-14, Stefan Jacobsson och Magnus Söderman tidigare aktiva inom Svenska motståndsrörelsen samt den före detta sverigedemokraten Thomas Karlsén har alla samlats i partiet. Karlsén är en av alla de personer som uteslutits ur Sverigedemokraterna på grund av sina rasistiska utspel.

Även läkaren Thomas Jackson och Nils Eric Hennix har sökt och beviljats medlemskap i SvP. Jackson har tidigare varit involverad i Nationaldemokraterna och har hållit flera föreläsningar för partiets medlemmar. Hans intåg i SvP skapade rubriker eftersom han förekom i utredningen som regeringen gjorde över apatiska flyktingbarn. Hennix var tidigare partiledare för ND.

En annan tongivande person som gått med i Svenskarnas parti är Jonas de Geer. Han har sedan många år varit aktiv i den ultrakonservativa katolska rörelsen SSPX som bland annat kritiserats för sin antisemitism efter att en av rörelsens biskopar sagt att det inte funnits några gaskammare under andra världskriget.

SvP:s partiledning består nu av fem personer. Tre av dessa var tidigare tongivande medlemmar i Nationalsocialistisk front. De andra två, nytillskotten Dan Eriksson och Stefan Jacobsson, har båda flera år av verksamhet inom nazistiska organisationer bakom sig. Samtidigt fortsätter SvP att föra vidare naziorganisationernas traditioner, som till exempel åminnelsen av Gösta Hallberg-Cuula, som stupade i strid mot Ryssland under vinterkriget. Ändå skiljer sig SvP:s propagandaspridande arbete från tidigare vit makt-orienterade projekt. Organisationen har en tydligare struktur med en mer parlamentarisk inriktning än tidigare. Borta är konceptet som Info-14 försökte slå mynt av, med mer eller mindre autonoma aktivistgrupper organiserade i ett löst rikstäckande nätverk.

Någon större förändring av politiken är det inte. De uppenbart nazistiska tankegångarna är strukna i partiprogrammet. Men politiken kretsar alltjämt kring en etnisk nationalism som går ut på att bevara det "genetiska och kulturella" arvet. Artiklar och propaganda som publiceras på partiorganet Realisten är också starkt präglat av antisemitiska konspirationsteorier och berättelser om hur invandrare kommer till Sverige för att begå brott och leva på bidrag.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.