Då bokbål – nu i SD-styrelse

Publicerad 2013-04-18

Jan Bengtsson brände "judisk litteratur" på bål med Nationalsocialtiskt front i mitten av 90-talet. Efter en tid borta från politiken är Bengtsson nu tillbaka i Sverigedemokraterna och sitter i partiets styrelse i Höör.

Jan Bengtsson har ett långt förflutet inom Sverigedemokraterna och satt bland annat i partistyrelsen 1995. Han stod också på partiets riksdagslista 1991-1994.

Bengtsson lämnade partiet 1996 för att i stället engagera sig i Nationalsocialistisk Front, NSF. Bilderna ovan är bland annat från ett tältläger som Bengtsson anordnade för NSF sommaren 1996. Iklädd full nazistuniform och med hakkorsbindel på armen ses han bränna böcker av judiska författare som Ferenc Göndör. Även böcker av Winston Churchill och Tage Erlander bränns.

På videon hörs Jan Bengtsson skandera:

– Låt denna starka symboliska handling bli ett minne för livet.

– Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda och sanna vägen! Sieg heil!

Med på mötet var även Jerker Magnusson, en av grundarna av Bevara Sverige Svenskt och SD samt tidig medlem i SD:s partistyrelse, och Jan Bengtssons dåvarande fru, Tina Hallgren Bengtsson, vice ordförande i SD på 1990-talet. Båda två har sedermera lämnat partiet och tagit avstånd från sina tidigare politiska åsikter.

Också Anders Westergren, nuvarande ordförande för SD i Höör, syns på bilderna. Det var på hans arrenderade mark som tältlägret anordnades. Westergren har tidigare vid flera tillfällen förklarat att han blev förd bakom ljuset och att det var ett misstag att låna ut marken till Bengtsson och hans fru.

Jan Bengtsson lämnade så småningom NSF. Nu är han alltså tillbaka i Sverigedemokraterna som suppleant i SD-Höörs styrelse. När Expo Idag ringer upp för att be honom kommentera sitt förflutna och redogöra för var han står i dag ber han oss "köra upp tidningen i röven".

– Du kan skriva vad fan du vill, säger han innan han lägger på luren.

Expo Idag ringer då upp Anders Westergren för att be om hans syn på saken och fråga om han tycker att det är lämpligt att Jan Bengtsson sitter i styrelsen. Han försvarar valet av Bengtsson.

– Det är inte samma Jan i dag som då. Vi har gjort den bedömningen att han är en vuxen man som gjorde en del dumheter för 15 år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Det är en sansad medelålders man som är gift med en invandrarkvinna. Folk som dras till extrema saker i sina yngre år sansar sig ofta och tar sitt förnuft till fånga.

Du tycker inte att det är några konstigheter att han sitter i din styrelse?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker inte att en människa ska bli stämplad i all evighet för att man under några år i sitt liv gjorde några felsteg rent politiskt och under en tid förfäktade en annan åsikt. Hade det här hänt 2008 hade det varit uteslutet att den här personen skulle få en plats i styrelsen i SD Höör. Men det här hände 1995. Varför i all världen ska det belasta Jan Bengtsson i dag? Det finns ingenting komprometterande i detta.

Men han var ändå med och arrangerade det första bokbålet i Sverige på flera decennier.

– Ja, det påstås att det ska ha hållits något bokbål där. Det är ju förjävligt. Det är trams, barnsligheter. Dumheter. Jag har ingen aning om det ens hände, men det sägs ju det.

Det finns video på det.


– Jag har inte sett det.

Men du själv var ju närvarande?


– Nej, nej. Nej, för helsike.

På videon framgår det med all tydlighet att Westergren själv var närvarande vid bålet.

Westergren uppger för Expo Idag att partistyrelsen känner till att Bengtsson åter är med i partiet och att han sitter i styrelsen i Höör.
Mikael Ekman, Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA