Martin Kinnunen sade i höstas att han hoppas att Björn Söder försvinner. Nu förnekar han påståendet till Expo Idag. (Foto: Expo Idag.)

Presschef ville ha bort Björn Söder

Publicerad 2013-11-22

Det finns ett starkt missnöje mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Missnöjet finns även i partitoppens närmaste krets. Partiets presschef sa förra hösten att han hoppas "att Björn försvinner".

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har nyligen meddelat att han tänkte avgå som partisekreterare efter nästa val. Nu kan Expo Idag avslöja att det finns ett missnöje mot Söders ledarskap även i partiets innersta kärna.

I ett samtal med en partikamrat förra året riktade Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen skarp kritik mot Söder. Han hävdade att han inte är en "stark chef", att hans "kontrollbehov är ett problem", och att han omger sig med "ja-sägare".

"Det finns jättestora problem i partiets organisation. Jag skulle hoppas att Björn försvinner och det skulle jag tro händer. Jag vet inte men jag skulle tro det.", sa Martin Kinnunen.

Martin Kinnunen blånekar det han sagt om Björn Söder.

Finns det ett missnöje i partiet mot Björn Söder?

– Nej, det känner jag inte till. Det handlar om att han tycker att han suttit på den posten väldigt länge och det är ett väldigt stort jobb. Man måste bära hela partiorganisationen. Det är väldigt mycket att göra och han vill ägna sig åt politik, säger Kinnunen.

Du har ju själv uttryckt att du vill att Björn Söder försvinner från sin position.


– Det känner jag inte till, när ska jag ha sagt det?

Förra hösten.


– Jag känner inte till det uttalandet.

Vad tycker du om Björn Söders ledarskap?

– Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb som partisekreterare, säger Kinnunen.

Flera oberoende källor med insyn i partiet bekräftar missnöjet med Björn Söder. Han beskrivs som "burdus" och aggressiv. Det ska dessutom finnas ett stort missnöje på Sverigedemokraternas kansli i Kristianstad. Ytterligare en källa uppger att det de senaste åren uppstått en splittring mellan Björn Söder och partiledare Jimmie Åkesson.

– De kan inte samarbeta och organisationen är strikt uppdelad mellan en politisk och organisatorisk del. Björn Söder styr den organisatoriska delen med järngrepp, hävdar en källa.

Expo Idag har sökt Björn Söder för en kommentar.
Alex Bengtsson, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA