SD-politiker åtalas för hets mot muslimer

Publicerad 2014-02-26

Michael Hess tidigare vice ordföranden för Sverigedemokraterna i Karlskrona åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha påstått att det är "djupt inrotat i islams kultur" att våldta kvinnor. Ledande sverigedemokrater har hela tiden uttryckt sitt stöd för politikern.

I januari påstod Michael Hess att det är "inlindat i Koranens lära" att misshandla och våldta människor till den antirastiska bloggen Inte rasist, men. Bloggen uppmärksammade även att Hess på Aftonbladets kommentarsfält skrivit:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder sa efter att Hess uttalande uppmärksammats att han hade förståelse för "andemeningen", men att Hess uttryckt sig grovt, rapporterar TT. Partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof sa att han stödjer vad Hess "försökte säga, men att han använde "fel ord". Även Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund gick snabbt ut till Hess försvar.

– Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, sa han till Blekinge Läns Tidning.

I efterhand hävdade Bylund att han var felciterad, men vidhöll att Hess inte uttryckt sig rasistiskt.

Efter den mediala uppmärksamheten valde Michael Hess att avgå som vice ordförande Karlskrona med hänvisning till "turbulensen" kring hans person. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp i Blekinge tingsrätt.

Flera ledande sverigedemokrater fortsätter att försvara Michael Hess trots åtalet. Partiets ideolog, riksdagsledamoten Mattias Karlsson säger till Sveriges Radio att Hess uttryckt sig "olyckligt" och "onyanserat". Karlsson jämställer dock Hess uttalanden med att granska och kritisera religiösa och kulturella uttryck.

Richard Jomshof påstår, till Sydöstran, att åtalet mot Michael Hess är "oppositionens sätt att tysta oss".

"Anmälningarna har gjorts av politiska motståndare som inte kan respektera demokratin", säger han.

Jomshof försöker ge sken av att åtalet är "unikt". Han menar att Hess uttryckt kritik mot en religiös inriktning och att ingen fällts för detta. Att det skulle handla om religionskritik vänder sig åklagaren mot. I stämningsansökan står det:

"Michael Hess har den 9 juli 2013 på okänd plats i riket uttalat sig nedsättande om muslimska invandrare med syftning på trosbekännelse", står det i stämningsansökan.

Det är inte heller första gången en sverigedemokrat fälls för hets mot folkgrupp. Som ordförande för partiet i Örebro skrev Lennart Johansson 2010 på sin blogg om muslimer:

"många av männen sitter hemma och tuggar droger och smider planer mot de otrogna, där vi Svenska kristna inkluderas".

2012 dömdes han av Örebro tingsrätt för hets mot folkgrupp. Johansson är inte längre medlem i Sverigedemokraterna.

Michael Hess utspel mot muslimer har väckt starka reaktioner i Karlskrona. Den 20 februari samlades flera hundra i staden för att manifestera för gemenskap. Initiativtagarna Tillsammans Karlskrona framhöll i ett flygblad att Sverigedemokraterna försöker splittra stadens invånare.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro