smr

Ytterligare sju nazister döms till fängelse efter Svenska motståndsrörelsens attack i Kärrtorp 2013. Det meddelade Södertörns tingsrätt på fredagen. (Foto: Expo)

Flera fängelsedomar efter Kärrtorpattacken

Publicerad 2015-02-20

Ytterligare sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen har dömts till fängelse efter nazistattacken i Kärrtorp. Det meddelade Södertörns tingsrätt på fredagen. Samtliga döms för våldsamt upplopp, men flera döms även för andra brott.

Domarna

 • Man 29
  Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
 • Man 27
  Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp.
 • Man 23
  Fängelse i åtta månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
 • Man 22
  Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp vid två tillfällen och ringa dopingbrott.
 • Man 20
  Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
  Frias från hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott.
 • Man 20
  Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
 • Man 20
  Fängelse fyra månader för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.
Rättsprocessen efter att nazistiska Svenska motståndsrörelsen gick till angrepp mot en antirasistisk manifestationen i Kärrtorp förra året fortsätter. På fredagen meddelades att sju aktivister döms till fängelse i mellan åtta och fyra månader. Det handlar om personer som är mellan 20 och 29 år.

Hårdast straff på åtta månader får en 23-årig man som fälls för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Han ska ha kastat en flaska mot demonstranterna och ha attackerat en polis bakifrån med ett stort föremål.

En 20-årig aktivist med en ledande position inom Svenska motståndsrörelsen döms för våldsamt upplopp till fyra månaders fängelse. Han frias dock från anklagelsepunkterna hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott.

Samtliga åtalade döms för våldsamt upplopp. Flera personer döms även för ytterligare brott. En 22-åring döms för hets mot folkgrupp vid två tillfällen och dopingbrott. Det sistnämnda brottet skedde vid ett annat tillfälle. 22-åringen döms till sex månaders fängelse.

Fler rättegångar mot nazister som attackerade antirasister i Kärrtorp väntas i mars. I dagarna åtalades ytterligare en 20-årig aktivist för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med angreppet i Kärrtorp.

I mars förra året dömdes sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen för attacken i Kärrtorp. Bland dem Emil Hagberg, som leder nazistorganisationen i Stockholm. Han dömdes till åtta månaders fängelse. Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin, som har ledande positioner i Svenska motståndsrörelsen i Stockholm dömdes till sex månaders fängelse vardera för våldsamt upplopp.

En 18-åring, en 17-åring och en 16-åring dömdes samtidigt till ungdomstjänst och ytterligare en 17-åring dömdes till ungdomsvård.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro