smr

Ytterligare sju nazister döms till fängelse efter Svenska motståndsrörelsens attack i Kärrtorp 2013. Det meddelade Södertörns tingsrätt på fredagen. (Foto: Expo)

Flera fängelsedomar efter Kärrtorpattacken

Publicerad 2015-02-20

Ytterligare sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen har dömts till fängelse efter nazistattacken i Kärrtorp. Det meddelade Södertörns tingsrätt på fredagen. Samtliga döms för våldsamt upplopp, men flera döms även för andra brott.

Domarna

 • Man 29
  Fängelse sex månader för våldsamt upplopp.
 • Man 27
  Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp.
 • Man 23
  Fängelse i åtta månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
 • Man 22
  Fängelse i sex månader för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp vid två tillfällen och ringa dopingbrott.
 • Man 20
  Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
  Frias från hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott.
 • Man 20
  Fängelse i fyra månader för våldsamt upplopp.
 • Man 20
  Fängelse fyra månader för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.
Rättsprocessen efter att nazistiska Svenska motståndsrörelsen gick till angrepp mot en antirasistisk manifestationen i Kärrtorp förra året fortsätter. På fredagen meddelades att sju aktivister döms till fängelse i mellan åtta och fyra månader. Det handlar om personer som är mellan 20 och 29 år.

Hårdast straff på åtta månader får en 23-årig man som fälls för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Han ska ha kastat en flaska mot demonstranterna och ha attackerat en polis bakifrån med ett stort föremål.

En 20-årig aktivist med en ledande position inom Svenska motståndsrörelsen döms för våldsamt upplopp till fyra månaders fängelse. Han frias dock från anklagelsepunkterna hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott.

Samtliga åtalade döms för våldsamt upplopp. Flera personer döms även för ytterligare brott. En 22-åring döms för hets mot folkgrupp vid två tillfällen och dopingbrott. Det sistnämnda brottet skedde vid ett annat tillfälle. 22-åringen döms till sex månaders fängelse.

Fler rättegångar mot nazister som attackerade antirasister i Kärrtorp väntas i mars. I dagarna åtalades ytterligare en 20-årig aktivist för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med angreppet i Kärrtorp.

I mars förra året dömdes sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen för attacken i Kärrtorp. Bland dem Emil Hagberg, som leder nazistorganisationen i Stockholm. Han dömdes till åtta månaders fängelse. Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin, som har ledande positioner i Svenska motståndsrörelsen i Stockholm dömdes till sex månaders fängelse vardera för våldsamt upplopp.

En 18-åring, en 17-åring och en 16-åring dömdes samtidigt till ungdomstjänst och ytterligare en 17-åring dömdes till ungdomsvård.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA