Högerpopulistiska valframgångar i Europa

Publicerad 2015-10-27

Med beskrivningar av flyktingar som smittobärare och snyltare blev det högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa valets vinnare i Polen. Högerpopulister vinner nu mark i flera europeiska länder.

39,9 procent av Polens väljarkår röstade på det högerkonservativa och populistiska partiet Lag och rättvisa i söndagens val. Resultatet innebär att partiet kan styra landet som ensamt parti då de får 242 av parlamentets 460 platser. Resultatet var också en stor framgång med tanke på att partiet i förra valet tappade stöd.

Lag och rättvisas valkampanj har präglats av att många människor flyr till Europa just nu. Partiledaren Jarosław Kaczyński var Polens premiärminister 2006 och 2007. Skrämselpropaganda mot flyktingar har använts i årets valrörelse. Kaczyński har bland annat sagt att flyktingar "tagit med sig kolera till de grekiska öarna, dysenteri till Wien och andra typer av parasiter.", rapporterar The Guardian. Lag och rättvisa driver även en EU-kritisk politik, som framförallt är kopplad till invandringsfrågor.

Statsvetaren Radosław Markowski har till The Guardian varnat för att Polen kan bli ett "nytt Ungern" om Lag och rättvisa får egen majoritet i parlamentet och en allierad president. Markowski syftar på det ungerska partiet Fidesz, med Victor Orbán i spetsen, som med sin majoritet kunnat genomföra omfattande lagförändringar, bland annat hårda inskränkningar i pressfriheten. Ungern har också fört en aggressiv politik riktad mot landets minoriteter och även mot flyktingar genom sina stängda gränser.

I EU är Lag och rättvisa med i den konservativa partigruppen "Alliansen europeiska konservativa och reformister" tillsammans med bland annat det konservativa partiet i Storbritannien som leds av premiärminister David Cameron.

Högerextremt parti vann ökat stöd i österrikiskt lokalval

Det är inte bara i Polen som högerpopulistiska partier vunnit framgång den senaste tiden genom hets mot flyktingar. För ett par veckor sedan vann det österrikiska partiet FPÖ framgång i lokalvalet i Wien där de fick över 30 procent av rösterna och blev näst största parti. En ökning med omkring 6 procents stöd jämfört med föregående val.

Partiledaren Heinz-Christian Strache har krävt att Österrike bygger ett stängsel vid gränsen. Samtidigt blev Socialdemokraterna största parti, även om de tappade omkring fem procents stöd. Till skillnad från FPÖ har den socialdemokratiska borgmästaren Michael Häupl talat om att Wien ska vara en välkomnande stad för flyktingar, rapporterar Svenska Yle.

Högerpopulister befäster sin ställning i Schweiz

Även i Schweiz har ett högerpopulistiskt parti gått framåt den senaste månaden. Schweiziska folkpartiet, SVP, vann störst stöd i underhusvalet med 29,5 procent. En uppgång med 2,9 procent jämfört med föregående val. SVP var redan innan valet största parti. Schweiziska folkpartiet har tidigare gjort sig ökända för att använda antimuslimska nidbilder i sina kampanjer.

I december väntas dessutom Marine Le Pen med Front National vinna mark i de franska regionvalen i december.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro