srebrenica

Gravplats i Srebrenica. Här ligger några av Ratko Mladićs många tusen offer begravda. Foto: David Lagerlöf/Expo

"Bosniens bödel" Mladić dömd till livstids fängelse

Publicerad 2017-11-22

Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladić, ansvarig för massakern på tusentals pojkar och män i staden Srebrenica 1995, dömdes på onsdagen till livstids fängelse för bland annat folkmord av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag.

Ratko Mladić, 75, döms för folkmord, etnisk rensning, brott mot mänskligheten, mord och krigsbrott. Han fick föras ut ur rättssalen när domen lästes upp, sedan han börjat skrika åt domarna att de skulle "skämmas" sedan de avslagit en begäran om att skjuta upp avkunnandet av domen av hänsyn till Mladićs höga blodtryck.

Under inbördeskriget på Balkan var Ratko Mladić Bosnienserbernas befälhavare, och han är ansvarig för bland annat belägringen av Sarajevo, då hans styrkor under nära fyra år terroriserade civilbefolkningen med krypskyttar och artilleribeskjutning från kullarna runt den bosniska staden. Minst 10 000 civila Sarajevobor dödades.

Det enskilt värsta brottet var folkmordet i Srebrenica sommaren 1995. Städerna Žepa och Srebrenica var avsedda som säkerhetszoner under FN:s beskydd, men Mladićs styrkor körde ut den holländska FN-styrkan utan strid. Därpå fördrevs 40 000 bosniska muslimer som sökt skydd.

Över 8 000 män och pojkar mellan 13 och 78 år samlades ihop i byn Kravica, och mördades mellan 11 och 22 juli på Ratko Mladićs order, i den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget. Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien har beslutat att massmordet i Srebrenica utgör folkmord.

Ratko Mladić åtalades för folkmord och brott mot mänskligheten redan 1995, men höll sig undan på den serbiska landsbygden till 2011. Han blir den siste av de huvudansvariga för massmorden under Balkankriget som döms i Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien.
Daniel Wiklander

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA