VAL06/KALIX: Kvinnomisshandlare toppar SD-lista

Publicerad 2006-08-21

Sverigedemokraternas första och enda namn till kommunfullmäktige i Kalix, Sture Blombäck, är dömd för ofredande och kvinnomisshandel.

Det var i september 1996 som Sture Blombäck dömdes första gången. Han dömdes för att ha slagit och sparkat sin dåvarande sambo. I domen beskriver den före detta sambon händelsen på följande vis:

”Sture Blombäck kom plötsligt fram och slog henne i ansiktet så att hon ramlade omkull. Vid fallet kan hon ha slagit i bakhuvudet i en bänk. Hon var helt oförberedd på slaget men lyckades ta sig upp på benen igen och försökte försvara sig. (…) Hon hamnade ännu en gång på golvet. När hon låg på golvet för andra gången blev hon sparkad i mellangärdet.
Sparkarna gjorde mycket ont. (…) När hon satt på golvet och grät blev hon slagen med en flugsmälla. Sammanlagt träffades hon av minst tre slag och två sparkar under 30-45 minuter.”

Fick fängelse
Sture Blombäck dömdes till en månads fängelse. I augusti 1999 dömdes han återigen, den här gången för ofredande.

Expo.se har försökt nå Sture Blombäck, men utan resultat. För Lars Isovaara, ordförande för Sverigedemokraternas Nord-distrikt, kommer inte domen om kvinnomisshandel som en nyhet, men han trodde att den låg längre tillbaka i tiden.

- Det ska ha varit för 20 år sedan det, säger Lars Isovaara när Expo ringer upp honom.

"Inga förmildrande omständigheter"
Det är vad Sture Blombäck ska ha skrivit i den vandelsförsäkran som samtliga Sverigedemokraternas kandidater måste skriva på. Men domen avkunnades 1996, inte 1986. Och domen för ofredande har han inte tagit upp alls, enligt Isovaara.

- I så fall är detta mer än jag vet. Självklart är det allvarligt att det är så här. Vi tolererar inte något sådant.

Enligt Lars Isovaara är kvinnomisshandel ett brott som Sverigedemokraterna ser allvarligt på.

- Jag ser inga förmildrande omständigheter.

Gävlekandidat uteslöts
I juli avslöjade Expo att en kommunfullmäktigekandidat för Sverigedemokraterna i Gävle dömts för kvinnomisshandel våren 2005. Han skallade sin före detta sambo i ansikten sedan hon vägrat honom sex. Han ströks senare från kommunlistan.

Läs mer
VAL06/GÄVLE: Sverigedemokrat i rasistattack
2006-08-22: SD drar tillbaka kandidatur i Kalix

Mikael Ekman
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro