Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kvinnan som attackerade Svetlana heter Madelene Larsson. I höst kandiderar hon för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Gävle.

Den 14 februari förra året avkunnade tingsrätten sin dom i målet. Madelene Larsson dömdes för misshandel, försök till misshandel, förtal, förolämpning och egenmäktigt förfarande. Även tidigare har Madelene Larsson dömts för våldsbrott. Då för misshandel, olaga hot, förolämpning och våld mot tjänsteman.

Ledaren för SD i Gävle Roger Hedlund är också dömd för våldsbrott.
Han känner inte till parti- kamraternas brottslighet.
© Expo

En nyhet för partiet För Sverigedemokraternas ordförande i Gävle Roger Hedlund kommer domarna som en nyhet.
- Oj, det var inte bra. Den uppgift vi fick av henne var att hon hade en dom på sig för flera år sedan då hon var minderårig och den skulle inte vara allvarlig enligt henne.
Han säger att partiet inte kan veta mer än vad kandidaterna skriver i den så kallade vandelsförsäkran som samtliga Sverigedemokraternas kandidater måste skriva under på. Av vandelsförsäkran framgår bland annat tidigare eventuell kriminalitet.

Misshandlade ex-sambon Två månader efter att Madelene Larsson dömdes föll domen mot hennes partikamrat Rolf Nilsson, Sverigedemokraterna i Gävles 13:e namn på kommunlistan. Han dömdes den 14 april förra året till en månads fängelse för kvinnomisshandel. Det var under ett besök hos sin före detta sambo som Rolf blev våldsam. Enligt tingsrättens dom försökte Rolf tjata sig till sex. När kvinnan nekade skallade han henne på näsan. Han kallade henne även ”hora” och blev hotfull när hon ville ringa polisen.
Rolf Nilsson är tidigare dömd för misshandel och har idag ett besöksförbud utfärdat mot ex-sambon. Han vägrar också betala underhåll för parets gemensamma barn.

Ligger i vårdnadstvist Även Rolf Nilssons domar är okända för Roger Hedlund.
- Oj då, det var inte heller bra. Det han skrev i sin vandel var att han hade en grej på sig 20 år tillbaka, ett bråk han hamna i som ung, vilket var en grej vi såg som preskriberat eller inte längre angeläget.
Roger Hedlund erbjuder sig att skicka kopior på de båda kandidaternas vandelsförsäkringar för att understryka att informationen är helt ny för partiet.
- Men jag känner till att han har problem med sin före detta och att de ligger i vårdnadstvist. Han borde absolut informera om det här läget för oss. Får anta att det hänt, men i och med att det är en tvist vet man ju aldrig, man vet aldrig vad som händer i tvister, förklarar Roger Hedlund.

Firade nyår med nazister Expo har tidigare skrivit om SD-ledaren Roger Hedlunds egna kriminella bakgrund och tidigare samröre med kända nazister. Nyåret 2001 greps han för misshandel av flera personer i centrala Gävle tillsammans med Nationalsocialistisk fronts lokala ledare Robert Larsson. Roger Hedlund hade tidigare under kvällen varit på nyårsfest hemma hos Robert Larsson som driver Vit makt-bolaget Sniper records, ett bolag som just nu är under utredning för hets mot folkgrupp.
Roger Hedlund var vid misshandeln ordförande för Sverigedemokraterna i Gävle.

Tre fall av misshandel - Ja, det var ju så att jag var på nyårsfest hemma hos honom eftersom jag känner honom sedan jag gick på högstadiet. Jag har känt honom sedan jag var 14 år gammal. När vi var på väg från festen stötte vi på ett gäng med lokala syndikalister. Jag försökte avvärja en misshandel gentemot Robert, säger Roger Hedlund.

- Jag blev dömd för tre misshandelsfall jag inte begått. Jag överklagade till hovrätten och det var en ganska trist förhandling där man sitter och kollar på slipsen och läser i almanackan istället för att lyssna på vad man hade att säga.

Men hovrätten fastställde tingsrättens dom? - Som alla andra domar. De lyssnar ju inte, de är ju bara till för att fastställa tingsrättens dom, förklarar Roger Hedlund.

Roger Hedlund är också tidigare dömd. Då för flera fall av stöld, häleri och olovlig körning.

Nationalistisk politik Sverigedemokraterna har officiellt en hård hållning till kriminalitet och kriminella liksom krav på lag och ordning. De skriver bland annat att ”Bara en nationalistisk politik kan ge den trygghet och den omtanke som minskar kriminaliteten”. Madelene Larsson, Rolf Nilsson och Roger Hedlund kandiderar nu till kommunfullmäktige i Gävle för att genomdriva den politiken.

Hur kommer det sig då att dömda personer kommer till Sverigedemokraterna? Personer som, enligt Roger Hedlund, till och med ljuger inför sina egna partikamrater om sitt förflutna?

- Det är vårt att säga. Jag tycker också att det låter väldigt konstigt. Det är bättre att lägga korten på bordet. Det kan vara så att man har en egen syn på saken, att de här människorna känner att de inte gjort något brottsligt, men samtidigt borde man tänka efter och säga att på pappret står det att jag gjort detta. Jag kan faktiskt inte förklara det, säger Roger Hedlund.

”Kan bli fel, kan slinka igenom” - Men det känns väl ändå som att någonstans kan det bli fel och någonstans kan det slinka mellan människor man får se till helheten trots allt. Alla partier har sina dömda personer.

Och Roger Hedlund öppnar för nya strykningar i fullmäktigelistan i Gävle längre fram.
- Vi kommer ju att beställa nya valsedlar till valdagen. De här kommer fortfarande gälla, men på valdagen kommer en del nya namn och vi får också en ny möjlighet att stryka de här namnen.

Fotnot: Svetlanas namn är fingerat.

MIKAEL EKMAN KAJSA LINDOHF DANIEL OLSSON

Ämnen i artikeln