071208_inr_salemmarc_01.jpg\

Kommunpolitiker från Södertälje i nazistmarsch. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson med sambon Elin Lövgren, ordförande för nationaldemokraternas kvinnoförbund, deltog båda tillsammans med sina småbarn i den nazistiska Salemmarschen. Paret sitter i Södertäljes kommunfullmäktige som representanter för Nationaldemokraterna, vilka i år officiellt deltog som en av organisationerna bakom Salemmarschen. FOTO: EXPO

Kommunpolitiker tågade med nazister

Publicerad 2007-12-08

För sjunde året i rad intogs Salem av demonstranter. Omkring 900 nazister och sympatisörer tågade på kvällen genom samhället i den hittils minsta manifestationen som Salemfonden arrangerat till minne av den mördade Daniel Wretström. Med i marschen var bland annat Marc Abramsson, som representerar Nationaldemokraterna i Södertälje kommunfullmäktige.

Upptakten till årets marsch kantades av ovisshet. Först på fredagskvällen kunde Kammarrätten meddela att man gett grönt ljus till samtliga organisationer som sökt tillstånd att demonstrera i Salem den 8 december.

Dagen inleddes med en mindre manifestation i Salem centrum av representanter från vänsterpartiet. Några timmar senare, vid 12-tiden, började demonstranter från Nätverket Mot Rasism att samlas på en grusplan strax nedanför centrum. Polisen mötte upp med en kommendering på 550 personer vilket också var den största polisaktionen i landet i år.

Jämfört med tidigare år gick motdemonstrationerna relativt lugnt tillväga, trots att omkring 200 personer lämnade motdemonstranternas tåg och gömde sig i närområdet. Under eftermiddagen och kvällen samlades de in av polisen och kördes iväg i bussar.

Försenad demonstrationsstart
Deltagarna i Salemfondens demonstrationståg samlades sakta men säkert nere vid stationsområdet i Rönninge. Först efter två timmars försening, vid 18-tiden, gav polisen tillstånd för avgång.

Omkring 900 personer, varav 200 kvinnor, deltog i årets marsch som också var den minsta sedan arrangemanget påbörjades för sju år sedan.

Med i tåget var bland annat Marc Abramsson och Elin Lövgren, Nationaldemokrater och folkvalda politiker i Södertäljes kommunfullmäktige.

Karin Östlund (s), ordförande i kommunfullmäktige i Södertälje säger till Expo att det är beklagligt att folkvalda politiker från deras kommun syns i sådana sammanhang.

- Ja, det känns ju inte bra, det är jättetråkigt, säger hon.

Framme vid mordplatsen samlades deltagarna för att lyssna på tal och musik. Pratade gjorde Thomas Ölund från Info-14, Stefan Jacobsson från svenska Free the Order, Stephan Günther från det danskstyrda Nordisches Hilfswerk och Preston Wiginton, en amerikan vars organisationstillhörighet är okänd.

I talen sades inte mycket om Daniel Wretström, vars mord gett upphov till den årligen återkommande marschen. Istället uppmanade talarna till kamp mot det mångkulturella samhället.
Johannes Jakobsson, Kajsa Lindhof

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA