071208_inr_salemmarc_01.jpg\

Kommunpolitiker från Södertälje i nazistmarsch. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson med sambon Elin Lövgren, ordförande för nationaldemokraternas kvinnoförbund, deltog båda tillsammans med sina småbarn i den nazistiska Salemmarschen. Paret sitter i Södertäljes kommunfullmäktige som representanter för Nationaldemokraterna, vilka i år officiellt deltog som en av organisationerna bakom Salemmarschen. FOTO: EXPO

Kommunpolitiker tågade med nazister

Publicerad 2007-12-08

För sjunde året i rad intogs Salem av demonstranter. Omkring 900 nazister och sympatisörer tågade på kvällen genom samhället i den hittils minsta manifestationen som Salemfonden arrangerat till minne av den mördade Daniel Wretström. Med i marschen var bland annat Marc Abramsson, som representerar Nationaldemokraterna i Södertälje kommunfullmäktige.

Upptakten till årets marsch kantades av ovisshet. Först på fredagskvällen kunde Kammarrätten meddela att man gett grönt ljus till samtliga organisationer som sökt tillstånd att demonstrera i Salem den 8 december.

Dagen inleddes med en mindre manifestation i Salem centrum av representanter från vänsterpartiet. Några timmar senare, vid 12-tiden, började demonstranter från Nätverket Mot Rasism att samlas på en grusplan strax nedanför centrum. Polisen mötte upp med en kommendering på 550 personer vilket också var den största polisaktionen i landet i år.

Jämfört med tidigare år gick motdemonstrationerna relativt lugnt tillväga, trots att omkring 200 personer lämnade motdemonstranternas tåg och gömde sig i närområdet. Under eftermiddagen och kvällen samlades de in av polisen och kördes iväg i bussar.

Försenad demonstrationsstart
Deltagarna i Salemfondens demonstrationståg samlades sakta men säkert nere vid stationsområdet i Rönninge. Först efter två timmars försening, vid 18-tiden, gav polisen tillstånd för avgång.

Omkring 900 personer, varav 200 kvinnor, deltog i årets marsch som också var den minsta sedan arrangemanget påbörjades för sju år sedan.

Med i tåget var bland annat Marc Abramsson och Elin Lövgren, Nationaldemokrater och folkvalda politiker i Södertäljes kommunfullmäktige.

Karin Östlund (s), ordförande i kommunfullmäktige i Södertälje säger till Expo att det är beklagligt att folkvalda politiker från deras kommun syns i sådana sammanhang.

- Ja, det känns ju inte bra, det är jättetråkigt, säger hon.

Framme vid mordplatsen samlades deltagarna för att lyssna på tal och musik. Pratade gjorde Thomas Ölund från Info-14, Stefan Jacobsson från svenska Free the Order, Stephan Günther från det danskstyrda Nordisches Hilfswerk och Preston Wiginton, en amerikan vars organisationstillhörighet är okänd.

I talen sades inte mycket om Daniel Wretström, vars mord gett upphov till den årligen återkommande marschen. Istället uppmanade talarna till kamp mot det mångkulturella samhället.
Johannes Jakobsson, Kajsa Lindhof

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA