SD:s chefredaktör backar Dagerlind

Publicerad 2013-03-19

Mats Dagerlind har kritiserats hårt för sina utspel på Twitter i helgen, men SD-kurirens chefredaktör Tommy Hansson ser inte att det påverkar samarbetet med honom. Tidningens ansvarige utgivare vill inte uttala sig i frågan.

Mats Dagerlind, mannen bakom hatsajten Avpixlat och återkommande skribent i Sverigedemokraternas medlemstidning SD-kuriren, gjorde i helgen flera kritiserade utspel på Twitter.

Bland annat skrev han att "en nation och ett folk skall reproducera sig själv och bevara sin särart" och att "totalt anser jag att ca 95 % av de som bor här skall vara födda här av svenskfödda föräldrar".

Texterna uppmärksammades bland annat i Aftonbladet. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund sade till tidningen att utspelet var "högst anmärkningsvärt" och menade att de åsikter Dagerlind gav uttryck för inte var förenliga med att arbeta för Sverigedemokraterna.

När Expo Idag talar med Tommy Hansson, chefredaktör för SD-kuriren, säger han att han tycker att uttalandena är problematiska, men att han inte ser dem som skäl till att stänga av Dagerlind från tidningen.

– Frågan är hur allvarligt man ska ta på saker som skrivs på Twitter. Jag står inte bakom det själv men har svårt att tycka att det var jätteallvarligt. Det var lite obetänksamt. Hade han skrivit det i en genomtänkt artikel i SD-kuriren eller liknande skulle det vara en annan sak.

– Det här procenttalet var lite onödigt att framhålla. Det har jag svårt att se någon vits med.

Påverkar det här hans roll på SD-kuriren?

– Inte för min del. Sen vet jag inte vad ansvarig utgivare Richard Jomshof säger. Dagerlind är en utmärkt skribent och kommer att skriva i nästa nummer av SD-kuriren.

När Expo Idag når Richard Jomshof är han fåordig.

– Jag tänker inte uttala mig i det här fallet. Jag är ledsen att göra dig besviken.

Är han fortfarande aktuell för att skriva för tidningen?

– Det diskuterar vi i sådant fall internt på tidningen och i partiet, säger Richard Jomshof.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA