Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag anser att en nation och ett folk skall reproducera sig själv och sin särart". Det skrev Mats Dagerlind under lördagskvällen på Twitter. Han uppgav även att "ca 95% av de som bor i Sverige skall vara födda här av svenskfödda föräldrar".

Dagerlind sitter i redaktionen för Sverigedemokraternas partiorgan SD-Kuriren och drivande bakom den till partiet närstående sajten Avpixlat. Han utspel mötte kraftig kritik på sociala medier. Men kritiken kommer även från Sverigedemokraterna, som nu säger att de ska titta närmare på hans utspel.

– Om det inte är så att hans twitterkonto har blivit hackat är det högst anmärkningsvärt. Det här kommer vi att titta närmare på, sa Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, till Aftonbladet när han fick höra om Dagerlinds skriverier.

– Av det du har återgett för mig är det åsikter som inte är förenliga med att arbeta för Sverigedemokraterna, tillägger han.

Dagerlind går även till attack mot homosexuella. Han skriver bland annat:
"Konstigt att sex mellan bror och syster är förbjuden när sex mellan två av samma kön inte är det". Och "en mycket hög grad av promiskuitet gav oss HIV-epidemi i Sverige".

På söndagen fick Aftonbladet tag i Mats Dagerlind som menar att citaten plockats ut sitt sammanhang. När tidningen påpekar att de citerat honom ordagrant svarar han:

– Twitter är liksom ingenting. Det är ju bara en chatt. Jag kan ju skriva vad som helst. Det är inget som ska ut i tidningarna. Då kan jag säga det att jag står inte för någonting på Twitter. Det har ingen relevans. Det är bara skitsnack. Då kan jag sluta twittra i så fall. Det jag står för är det jag skriver i mina debattartiklar och krönikor.

Dagerlind vill dock inte svara på frågan varför han inte står för det han skriver på Twitter. Enligt Dagerlind så har inte någon från Sverigedemokraternas ledning kontaktat honom.