skola fnu nationell idag

Nationell Idag får fortsatt presstöd (Foto: Expo)

Högerextrema tidningar beviljas miljonstöd

Publicerad 2014-02-19

Presstödsnämnden har preliminärt beviljat de högerextrema tidningarna Nationell Idag och Nya Tider miljoner i presstöd för 2014. Nya Tider får dessutom ökat presstöd.

Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag meddelade nyligen att ordföranden för Föreningen Nationell Idag och partiledaren för Nationaldemokraterna, Marc Abramsson, som driver tidningen byts ut. Han efterträds av Björn Herstad, som har ett förflutet i Nationaldemokraterna. Samtidigt har den uteslutne Sverigedemokraten Patrik Ehn trätt in som redaktör för tidningen. Expo Idag har kunnat visa att flera av de som nu involverar sig i tidningen har kopplingar till den fascistiska så kallade identitära-rörelsen.

Tidningen har haft presstöd sedan 2009. Från 2010 har tidningen haft ett årligt presstöd på 1, 679 miljoner kronor. På onsdagen beviljade presstödsnämnden Nationell Idag preliminärt samma summa för 2014.

Nya Tider, bildades efter en konflikt i Nationell Idag. Bland annat anklagade Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abramsson, den dåvarande chefredaktören för Nationell Idag, Vávra Suk, för förskingring. Suk är nu chefredaktör för Nya Tider och tidningens redaktion består av tidigare medarbetare på Nationell Idag. 2013 beviljades Nya Tider 1 679 000 kronor i stöd, dessutom fick tidningen 209 875 kronor retroaktivt för 2012.

Nya Tider beviljas preliminärt 2 239 000 kronor för 2014. En ökning på över en halv miljon kronor, sedan föregående år.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro