skola fnu nationell idag

Nationell Idag får fortsatt presstöd (Foto: Expo)

Högerextrema tidningar beviljas miljonstöd

Publicerad 2014-02-19

Presstödsnämnden har preliminärt beviljat de högerextrema tidningarna Nationell Idag och Nya Tider miljoner i presstöd för 2014. Nya Tider får dessutom ökat presstöd.

Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag meddelade nyligen att ordföranden för Föreningen Nationell Idag och partiledaren för Nationaldemokraterna, Marc Abramsson, som driver tidningen byts ut. Han efterträds av Björn Herstad, som har ett förflutet i Nationaldemokraterna. Samtidigt har den uteslutne Sverigedemokraten Patrik Ehn trätt in som redaktör för tidningen. Expo Idag har kunnat visa att flera av de som nu involverar sig i tidningen har kopplingar till den fascistiska så kallade identitära-rörelsen.

Tidningen har haft presstöd sedan 2009. Från 2010 har tidningen haft ett årligt presstöd på 1, 679 miljoner kronor. På onsdagen beviljade presstödsnämnden Nationell Idag preliminärt samma summa för 2014.

Nya Tider, bildades efter en konflikt i Nationell Idag. Bland annat anklagade Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abramsson, den dåvarande chefredaktören för Nationell Idag, Vávra Suk, för förskingring. Suk är nu chefredaktör för Nya Tider och tidningens redaktion består av tidigare medarbetare på Nationell Idag. 2013 beviljades Nya Tider 1 679 000 kronor i stöd, dessutom fick tidningen 209 875 kronor retroaktivt för 2012.

Nya Tider beviljas preliminärt 2 239 000 kronor för 2014. En ökning på över en halv miljon kronor, sedan föregående år.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA