sd puff bildsp

Expo Idags kartläggning visar att över 300 personer som inte stått på Sverigedemokraternas valsedlar valts in i kommunfullmäktigen. (Foto: Expo)

Oklarheter kring hundratals SD-mandat

Publicerad 2014-10-01

Över 300 personer som skrivits till på Sverigedemokraternas valsedlar på valdagen har valts in i kommunfullmäktigen. Hur många av dem som är medlemmar i Sverigedemokraterna är oklart.

I valet 2014 valde Sverigedemokraterna att inte låsa sina valsedlar 207 kommuner. Partiet stängde bara valsedlarna i 84 kommuner. Det gör det möjligt för att väljarna att på valdagen skriva in namn på Sverigedemokraterna valsedlar. Över 300 personer har på valdagen skrivits in på valsedlarna blivit invalda på SD-mandat, antingen som ordinarie ledamöter eller som ersättare. Det är i dagsläget oklart om de kommer att acceptera sina uppdrag. Personer kan ha skrivits in på valsedlarna mot sin vilja, men det kan också vara sverigedemokrater som lagts till sent. Men i flera fall har personer kuppat sig in på valsedlar för att bedriva egen politik.

I Ludvika valdes till exempel en ledande aktvisit i nazistiska Svenska motståndsrörelsen in på ett SD-mandat. I Surahammar vann Sverigedemokraterna fem manda, två har tagits över av politiker som visat sympati med nazistiska Svenskarnas parti och det tredje av en politiker som öppet förnekat Förintelsen. I Pajala i Norrbotten kuppade Roger Vilhelmsson medvetet in sig på ett SD-mandat.

– Jag kommer föra en politik som gagnar Pajala och dess invånare. Jag tänker inte driva någon främlingsfientlig politik. Pajala har alltid varit en gränslös stad, sa Vilhelmsson till TV 4 om varför han tog över mandatet.

Sverigedemokraterna har i ett pressmeddelande fördömt att deras vallistor utnyttjats av bland annat nazister.

Flest tillskrivna finns i Västra Götaland där mer än 70 personer valdes in. I Skåne handlar det om cirka 50 personer.

I några kommuner är majoriteten av de som sitter på SD-mandat personer som skrivits in på valsedeln på valdagen. I Filipstad är fem av sex ledamöter inskrivna. I Kävlinge är den siffran 6 av 7 och i Köping är siffran densamma.
Dessutom har Sverigedemokraterna ett högt antal tomma stolar i kommunerna, 17 stycken. Antalet tomma stolar kommer sannolikt bli fler då flera kommunpolitiker som valts innan valet varit i skandaler har meddelat att de inte tänker behålla sina uppdrag.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro