sd puff bildsp

Expo Idags kartläggning visar att över 300 personer som inte stått på Sverigedemokraternas valsedlar valts in i kommunfullmäktigen. (Foto: Expo)

Oklarheter kring hundratals SD-mandat

Publicerad 2014-10-01

Över 300 personer som skrivits till på Sverigedemokraternas valsedlar på valdagen har valts in i kommunfullmäktigen. Hur många av dem som är medlemmar i Sverigedemokraterna är oklart.

I valet 2014 valde Sverigedemokraterna att inte låsa sina valsedlar 207 kommuner. Partiet stängde bara valsedlarna i 84 kommuner. Det gör det möjligt för att väljarna att på valdagen skriva in namn på Sverigedemokraterna valsedlar. Över 300 personer har på valdagen skrivits in på valsedlarna blivit invalda på SD-mandat, antingen som ordinarie ledamöter eller som ersättare. Det är i dagsläget oklart om de kommer att acceptera sina uppdrag. Personer kan ha skrivits in på valsedlarna mot sin vilja, men det kan också vara sverigedemokrater som lagts till sent. Men i flera fall har personer kuppat sig in på valsedlar för att bedriva egen politik.

I Ludvika valdes till exempel en ledande aktvisit i nazistiska Svenska motståndsrörelsen in på ett SD-mandat. I Surahammar vann Sverigedemokraterna fem manda, två har tagits över av politiker som visat sympati med nazistiska Svenskarnas parti och det tredje av en politiker som öppet förnekat Förintelsen. I Pajala i Norrbotten kuppade Roger Vilhelmsson medvetet in sig på ett SD-mandat.

– Jag kommer föra en politik som gagnar Pajala och dess invånare. Jag tänker inte driva någon främlingsfientlig politik. Pajala har alltid varit en gränslös stad, sa Vilhelmsson till TV 4 om varför han tog över mandatet.

Sverigedemokraterna har i ett pressmeddelande fördömt att deras vallistor utnyttjats av bland annat nazister.

Flest tillskrivna finns i Västra Götaland där mer än 70 personer valdes in. I Skåne handlar det om cirka 50 personer.

I några kommuner är majoriteten av de som sitter på SD-mandat personer som skrivits in på valsedeln på valdagen. I Filipstad är fem av sex ledamöter inskrivna. I Kävlinge är den siffran 6 av 7 och i Köping är siffran densamma.
Dessutom har Sverigedemokraterna ett högt antal tomma stolar i kommunerna, 17 stycken. Antalet tomma stolar kommer sannolikt bli fler då flera kommunpolitiker som valts innan valet varit i skandaler har meddelat att de inte tänker behålla sina uppdrag.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA