jessica ohlsson sdu almedalsveckan

SDU:s ordförande Jessica Ohlson är en av dem som ställts inför SD:s ultimatum: Lämna ungdomsförbundet eller blir utesluten ur moderpartiet. Ett 50-tal SDU:are som även är förtroendevalda sverigedemokrater riskerar nu att bli politiska vildar. (David Lagerlöf/Expo)

Ett 50-tal SD-politiker hotas med uteslutning

Publicerad 2015-09-22

Omkring 50 ledamöter i kommunfullmäktigen är enligt SDU:s ordförande dubbelanslutna i SDU och Sverigedemokraterna. Samtliga av dessa hotas med uteslutning från moderpartiet om de inte lämnar ungdomsförbundet. Det kan innebära ännu fler avhopp eller politiska vildar för ett parti där redan var sjunde politiker hoppat av från sina uppdrag i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna gick efter brytningen med ungdomsförbundet ut med sitt ultimatum mot det gamla SDU:s medlemmar. Lämna ungdomsförbundet eller lämna Sverigedemokraterna. Till Expo Idag har Sverigedemokraterna partisekreterare Richard Jomshof bekräftat kravet.

– Det är klart att man inte kan vara ansluten till det gamla ungdomsförbundet och SD samtidigt. Om man inte lämnar det som var vårt gamla ungdomsförbund utan väljer att stanna kvar så kan man inte vara med oss, sa han.

Richard Jomshof har vägrat att kommentera hur många av Sverigedemokraternas kommunpolitiker som hotas med uteslutning på grund av att de även är anslutna till SDU. Nu har Expo Idag fått en uppskattning av omkring hur många det rör sig om. Enligt Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Jessica Ohlson handlar det om runt 50 personer som riskerar att uteslutas från Sverigedemokraterna och därmed kan bli politiska vildar. Ohlson sitter själv på ett kommunalt mandat för Sverigedemokraterna i Uppsala och hotas av uteslutning.

Jessica Ohlson säger till Expo Idag att ungdomsförbundet centralt hur enskilda hanterar sina mandat.

– Vår uppskattning är att ungefär 50 av våra medlemmar också har kommunala uppdrag för Sverigedemokraterna. Vi har som förbund ingen uppfattning om vad man ska göra med sitt mandat. Det får folk välja själva. För vår del är det inget problem att man är medlem i Sverigedemokraterna och SDU samtidigt. Det är partiet som har ett problem med det, säger Ohlson.

Tidigare har Expo Idag kartlagt hur många i SDU:s styrelse som dessutom har mandat i kommunfullmäktige. Det rör sig om fyra ledamöter. Om de omkring 50 ledamöterna i kommunfullmäktige som är dubbelanslutna till SDU och moderpartiet väljer att bli politiska vildar skulle det innebära mer än en fördubbling av antalet politiska vildar idag, 43 stycken. Sverigedemokraterna har dessutom 35 tomma stolar och 186 ordinarie ledamöter och 78 ersättare har lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige.

I kommande nummer av tidskriften Expo, som kommer ut på torsdag, granskas massavhoppen från politiska uppdrag i Sverigedemokraterna. Granskningen visar bland annat att var sjunde SD-politiker lämnat sina kommunala uppdrag. Det är i snitt fem avhopp per vecka.

Ungdomsförbundet har tidigare öppnat för att de kan bilda ett parti. Ohlson säger att hon i dagsläget är fokuserad på "namnstriden" med Sverigedemokraterna. Bakgrunden är att Sverigedemokraterna meddelat att det tänker bilda ett nytt ungdomsförbund med samma namn som det gamla.

– Det kan ta upp till ett år innan varumärkesstriden är avgjord, säger hon.

Kommer ni att bilda ett parti och använda de medlemmar ni har som eventuellt blir politiska vildar som en plattform i kommunerna?

– Vi utesluter ingenting. I dagsläget anser jag att vi är Sverigedemokraternas ungdomsförbund eftersom det står i stadgarna. Vad som händer i framtiden får vi se, säger Ohlson.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro