Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är klart att man inte kan vara ansluten till det gamla ungdomsförbundet och SD samtidigt. Om man inte lämnar det som var vårt gamla ungdomsförbund utan väljer att stanna kvar så kan man inte vara med oss, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Expo Idag.

Detta har hänt

  • Sverigedemokraterna bröt med Sverigedemokratisk ungdom efter att förbundskongressen valde Jessica Ohlson till ordförande. Hon har täta band till den tidigare ordföranden Gustav Kasselstrand som uteslutits ur partiet. Moderpartiet hade önskat att kongressen istället valt Tobias Andersson, som betonat relationen med moderpartiet, som ordförande. Kort efter valet av Ohlson, släckte Sverigedemokraterna ned SDU:s hemsida och deklarerade att de skulle starta ett nytt ungdomsförbund under samma namn. Ambitionen är att det nya ungdomsförbundet ska ledas av Andersson. SDU:s hemsida används nu till att värva medlemmar till ett nytt förbund och partiet deklarerar på hemsidan att det inte är tillåtet att vara ansluten till både det "gamla" ungdomsförbundet och Sverigedemokraterna samtidigt.

En av dem som ställs inför ultimatumet att välja mellan ungdomsförbundet eller moderpartiet är Sverigedemokraternas gruppledare i Avesta, Filip Djupenström. Han sitter i SDU:s nyvalda styrelse och har inga ambitioner att lämna ungdomsförbundet.

– Jag tänker inte vika mig för partiledningens fulspel, säger han till Expo Idag.

Djupenström uppger att han inte helt bestämt sig för hur han kommer att göra med sin plats i kommunfullmäktige. Han öppnar för att kunna använda den som plattform för att representera ett eventuellt nytt parti, om SDU skulle att bilda ett sådant.

– Jag har inte smält allt än, och inte helt kommit fram till hur jag ska göra med mitt politiska uppdrag. Jag skulle inte utesluta att representera ett nytt parti, men vi är inte där än, säger Djupenström.

I Avesta upplever Filip Djupenström dessutom att han har stöd av sina sverigedemokratiska partikollegor. Även SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson som är i frontlinjen i konflikten med moderpartiet har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. Hon är ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige. Till Expo Idag uppger hon att hon inte bestämt sig för vad hon ska göra med sitt uppdrag om hon kastas ut från Sverigedemokraterna.

– Jag kommer givetvis prata med min grupp lokalt, vi har ett väldigt bra samarbete såväl i kommunfullmäktige som i landstinget. Men jag tror inte att jag kommer sitta kvar om det blir så att jag utesluts ur Sverigedemokraterna, som jag ser det tillhör mandatet Sverigedemokraterna, säger Ohlson.

Andre vice ordföranden i SDU, Eddie Ek, är kommunfullmäktigeledamot i Åstorp. Han är dessutom oppositionsråd i kommunen. Ek slår fast att han inte kommer att ansluta sig till ett nytt ungdomsförbund.

– I dagsläget vill jag inte kommentera hur jag kommer göra med mina politiska uppdrag. Jag har inte funderat klart och jag vill höra med en del personer innan jag lämnar svar, säger Ek.

I Växjö Kommunfullmäktige är Fredrik Svensson ersättare. Han har dessutom uppdrag som suppleant i SDU:s styrelse. Han har bestämt sig för lämna SDU och istället satsa på koommunpolitken för Sverigedemokraterna.

Ett Sverigedemokratiskt mandat som riskerar att besättas av en politisk vilde är i Halmstad. Där sitter Jacob Ravensberg som är SDU-styrelseledamot i kommunfullmäktige. Expo Idag har inte lyckats nå kommunpolitikern för en kommentar.

Tidigare har konflikten mellan SDU och moderpartiet lett till en politisk vilde i Stockholm stad. Där sitter SDU:s tidigare vice ordförande William Hahne som uteslöts ur Sverigedemokraterna i våras.

Förutom ledamöterna i SDU:s styrelse finns det en rad medlemmar i SDU som även har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna runt om i kommunerna. Dessa kommer att tvingas att ta ställning till Sverigedemokraternas ultimatum om att lämna ungdomsförbundet. Om man ska tro Jessica Ohlson så är det hittills inte speciellt många som hörsammat SD:s krav.

– Det är ingen större mängd som begärt utträde vad jag känner till. Det handlar om någonstans mellan tio och trettio medlemmar totalt sett, enligt vår registeransvarige, säger hon.

Richard Jomshof är också tydlig med att han räknar med att Sverigedemokraterna kommer att få problem med politiska vildar ute i kommunerna efter brytningen med ungdomsförbundet.

–Vi har full koll på hur många dubbelanslutna vi har, men det är ingen uppgift jag kommer att dela med dig. Sedan hur många av dem som väljer att stanna kvar i gamla SDU har vi inte en aning om. Men vi är fullt medvetna om att det kan bli några stycken och den smällen tar vi. Vi har redan börjat kontakta människor i partiet, säger Richard Jomshof.

Läs SD:s vitbok - rasismen, hatet och våldet som partiet vill att vi ska glömma.