hatespeech

Hatmeddelanden på sociala medier samlade i Facebookgruppen Worrying signs.

Explosion av hatbrott efter Brexit-omröstning

Publicerad 2016-06-28

Brexit-omröstningen har följts av en kraftigt ökad våg av hatbrott i Storbritannien. Antimuslimska och antipolska hatbrott dominerar.

Efter torsdagens Brexit-omröstning har rasistiska attacker och hatbrott ökat kraftigt i Storbritannien. Den brittiska polisen rapporterar om en 57 procentig ökning av självanmälda hatbrott via nätet dagarna efter omröstningen.

Den största muslimska paraplyorganisationen Muslim Counsil of Britain rapporterade om över 100 fall av angrepp riktade mot personer som av förövarna ansågs främmande – bara under helgen efter omröstningen.

Underblåste antimuslimska känslor

Miqdaad Versi, assisterande generalsekreterare, menade att de redan växande antimuslimska och islamofobiska stämningarna i landet underblåsts och utnyttjats av framförallt Lämna-kampanjen. Återkommande varningar för Turkiets eventuella inträda i EU har till exempel direkt spelat på antimuslimska känslor. Samtidigt har även politiker på Stanna-sidan, som premiärminister David Cameron, beskrivit flyktingar från muslimska länder som hotfulla "svärmar".

Tell MAMA, en grupp som övervakar islamofobiska hatbrott, visar i sin senaste rapport att antimuslimska hatbrott ökade med 326 procent under förra året. Organisationen varnar för att ökningen troligtvis är ännu större i år efter Brexit-omröstningen. Talespersonen Shahid Malik beskriver utvecklingen som en "explosion" och talar om en aldrig tidigare skådad omfattning av islamofobiskt våld.

– Mot bakgrund av Brexit-omrösningen och ökningen av rasistiska hatbrott borde regeringen vara förberedd på att tillståndet för brittiska minoriteter snabbt kan bli mycket obehaglig, säger han till The Independent.

Den profilerade reportern Sima Kotecha, från BBC:s radioprogram Today, twittrade om sin chock över att ha fått ett rasistisk nedsättande skällsord för pakistanier slängt i ansiktet. "Har inte hört det uttrycket sedan 80-talet", skrev hon. När Channel Four intervjuade människor om varför de röstat på Brexit svarade ett flertal: "För att hålla muslimerna borta."

"Polska skadedjur"

Flera fall av antipolska hatbrott har också följt i Brexit-omröstningens spår. I Huntington, Cambridgeshire, fick polska familjer lappar i brevlådorna med slagord om brittiskt utträde och ett nej till "polska skadedjur". Flygbladen distribuerades också utanför skolor i området. Det är fortfarande okänt vem som är avsändaren till flygbladen.

I västra London har polska kulturföreningens lokaler vandaliserats och sprejades ned med rasistiska slagord. Adriana Chodakowska, som är redaktör för den största sajten för polacker i Storbritannien, berättar att flera oroliga läsare hört av sig med berättelser om hur deras barn hotats av andra elever med våld om de inte "åker hem".

Både David Cameron och Labour-ledaren Jeremy Corbyn har gått ut och fördömt det rasistiska våldet.
Mikael Färnbo

Dödshotad journalists öde i Migrationsdomstolens händer

Jagas av nazister. Journalisten Niko Ago är hotad av nazistorganisationen Gyllene gryning och i Albanien utpekad som landets fiende av en tidigare president. För tre år sedan gav landstinget i Dalarna honom fristad i Sverige. Men nu vill Migrationsverket utvisa honom till Albanien och snart faller Migrationsdomstolens avgörande.

Så våldsamma är nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen

Expo har kartlagt 159 av de mest aktiva medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen – Sveriges största och farligaste nazistorganisation. Bara under förra året dömdes en dryg fjärdedel för vålds- eller vapenbrott. Samtidigt har flera förövare gått fria på grund av slarv i rättsväsendet. Det avslöjar Expo i kommande nummer av tidskriften.

Rikta blicken mot Skåne

Analys Niclas Nilsson. Nyligen publicerade SCB sin partisympatiundersökning. Sverigedemokraternas har fortsatt starkt stöd i opinionen. För att förstå partiets chanser till ökat politiskt inflytande bör blicken lämna huvudstaden och snarare fästas på vad som sker ute i landets kommuner i detta nu. Inte minst nere i söder.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro