Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Niklas Törner har meddelat att han lämnar styrelsen, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Törner som valdes in Dalarna och Västmanlands partistyrelse i söndags hoppar efter att Expo Idag uppmärksammat att han varit medlem i Nationaldemokraterna, beställt material från Nationalsocialistisk front och gjort Hitlerhälsning på ett foto.

Även Johan Henriksson som valdes in i den nya styrelsen har en historia inom Nationaldemokraterna. Han var även med att bilda den lokala nazistorganisation Fagerstas Fria Nationalister. 2006 dömdes han för bland annat misshandel och hemfridsbrott. I domen framgår det att Henriksson, enligt vittnesuppgift sagt:
"Vi är nazister och gör som vi vill".

Martin Kinnunen uppger att partiet tittar på Henriksson med anledning av de uppgifter som Expo Idag publicerat men att inget uteslutningsärende har väckts. Enligt Kinnunen förnekar Henriksson att han varit aktiv Fagerstas fria nationalister.
– Vi känner till att han kandiderat för Nationaldemokraterna. Men hans bakgrund behöver inte nödvändigtvis vara en belastning. Det viktiga är
att han står för Sverigedemokraternas värderingar idag, säger Kinnunen.