Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på tisdagen som en grupp afghanska ensamkommande ungdomar som sittstrejkade på Mynttorget i Stockholm attackerades av ett 15-tal personer från den högerextrema gruppen Nordisk ungdom. De attackerades med en bengal. Tre personer skadades lindrigt.

Nu kommer polisen att utreda attacken som ett hatbrott.
– Den utreds av vår hatbrottsgrupp. Vi har gjort bedömningen att ärendet riktar sig mot en gruppering som omfattas av deras utredningsarbete, säger Peter Ågren kommenderingschef på Södermalmspolisen till P4 Stockholm.

Det har upprättats en anmälan om misshandel. Brottet handläggs av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Det var den 6 augusti som protesten startade på Mynttorget. De sittstrejkande kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan. De flyttade dock på onsdagen från Mynttorget till Medborgarplatsen på Södermalm. Protesten har beviljats tillstånd att demonstrera, efter att en sådan ansökan inkom på tisdagen. Tillståndet gäller en månad framåt.

Samtidigt har polisen höjt sin beredskap för att trygga ordning och säkerhet. Peter Ågren säger till P4 Stockholm att de bedömer att det hela tiden funnits en hotbild.

I anslutning till attacken gjorde polisen inget gripande. Enligt vad polisens presstalesperson Lars Byström sa till Expo direkt efter attacken så berodde det på att det inte på plats gick att fastställa vem som gjort vad. När Expo kontaktar Byström på torsdagen säger han att det fortfarande inte skett något gripande.

Nordisk ungdom är en högerextrem och etnopluralistisk organisation som startade sin verksamhet 2010. Bakom bildandet stod personer med bakgrund i Nationaldemokraternas ungdomsförbund.

Nordisk ungdom har inte så många aktivister, men har gjort sig ökänd genom hotfulla och spektakulära aktioner. Bara några dagar innan attacken vid Mynttorget ställde sig aktivisterna i vägen för Prideparaden. Organisationen har även tidigare attackerat en manifestation för ensamkommande flyktingbarn på Mynttorget. Den attacken skedde i maj.

Ämnen i artikeln