Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En handfull medlemmar från Nationalsocialistisk fronts avdelningar i Borås och Trollhättan närvarade när hovrätten i västsverige på nytt behandlade efterspelet till partiets demonstration i Borås den 5 oktober 2002. Åtalet rör hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen.

Tal av ”idel floskler”
Björn Björkqvist var talare vid demonstrationen, som enligt arrangörerna var ett svar på vänstergrupperingen Reclaim the citys aktiviteter i Borås några dagar tidigare. I sitt tal gick Björkqvist till angrepp mot bland annat socialdemokratin, ”invandrargäng som drar runt” och ”invandrarhorder”. Under tingsrättsförhandlingen i augusti förra året betecknade Björn Björkqvist sitt tal som ”idel floskler”.

Huvudfrågan rör huruvida Björn Björkqvist pekar ut enskilda grupper av kriminella invandrare i sitt tal, eller hetsar mot gruppen invandrare i stort.

- Det finns inget av den nyansering som är min käpphäst i det här sammanhanget. Det talas om invandrargäng och horder, inte om enskilda kriminella invandrare utan grupper, sa åklagare Bo Lindgren i sin slutplädering.

”Knekt för socialdemokratin”
- I din roll som knekt för socialdemokratin förstår jag att du vill missförstå mig, men gemene man tror jag inte gör det, sa Björn Björkqvist under rättegången med adress till åklagaren.

Björn Björkqvists försvarsadvokat vädjade till rättens ledamöter att höja sig över det "inbyggda motstånd vi alla känner" mot de idéer som hans klient står för och bedöma hans uttalanden rättvist som de är.

Tingsrätten dömde förra året Björn Björkqvist för brott mot ordningslagen, något som han nu valt att överklaga. Han medger visserligen att han tog på sig ansvaret för demonstrationen inför polis på platsen, men menar nu i rätten att det var mer för att ”någon skulle stå som ansvarig”.
- Jag sa att jag var arrangör för att få det överstökat, sa Björn Björkqvist under rättegången.
I själva verket skulle det enligt honom varit partiets avdelning i Borås som arrangerade demonstrationen.

Fyra fall av hets mot folkgrupp
Björn Björkqvist har dömts för hets mot folkgrupp vid totalt fyra tillfällen. Nyligen avtjänade han ett fyra månaders fängelsestraff för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp, efter att han ställts till svars som författare till förordet till Nationalsocialistisk fronts återutgivning av skriften Judefrågan, ursprungligen utgiven under 1930-talet.

Rättegången hölls i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt och alla åhörare fick genomgå en mindre säkerhetskontroll. Men några meningsmotståndare dök aldrig upp och det var glest på åhörarplatserna.