Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen vet att Breivik besökt Liberia och i sitt så kallade manifest skrev han att han besökt landet för att besöka en efterlyst serb som mördat flera muslimer. Han beskriver serben som en krigshjälte. VG rapporterar dock att flera av hans bekanta uppgett att Breivik varit i Liberia för att handla med olagliga diamanter. En 39 årig man som talat med Breivik på internet uppger att Breivik berättat att han åkte till Liberia för att handla med diamanter. Även andra personer som haft kontakt med Breivik har i polisförhör sagt att anledningen till resan till Liberia var att han skulle köpa diamanter som skulle säljas i Holland.

Enligt 39-åringen var Breivik besatt av att bli rik och hatade det norska Arbetarpartiet eftersom det förhindrade honom genom sina regleringar och sin skattepolitik. 39-åringen berättar även att Breivik ska ha blivit hotat med en pistol mot sin tinning i Liberia.

Till sin advokat Geir Lippestad har Breivik uppgett att han blivit hotat i Liberia men han vägrar uttala sig om hur. Breivik vidhåller att historien med diamanterna bara varit en täckmantel som han hittat på för sina vänner, vilket han också skriver i sitt så kallade manifest.

Polisen säger att de vet att Breivik varit i Liberia men utreder varför han varit där, uppger VG.

Ämnen i artikeln