Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- När en person är psykotisk kan han inte dömas till fängelse. Han kan inte heller dömas till det vi kallar förvaring, sade åklagare Inga Bejer Engh vid en presskonferens på tisdagen.

- Han kan däremot dömas till det vi kallar sluten psykiatrisk tvångsvård. Det innebär att han döms till sluten vistelse på en psykiatrisk avdelning för resten av livet. Om det är nödvändigt och om han fortsätter att vara en fara för samhället.

Om Breivik friskförklaras medan han sitter under tvångsvård, men fortfarande utgör en fara för samhället kan han förflyttas till fängelse. Men åklagare Bejer Engh säger att detta kan vara komplicerat.

Rapporten som tingsrätten fick tillgång till på tisdagen är skriven av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim. Rapporten är 230 sidor lång och grundar sig bland annat på över 130 timmar med polisförhör och 13 samtal med massmördaren. De har bland annat frågat Breivik om hans barndom, uppväxt, skolgång, arbetsliv och relationer.

I rapporten konstaterar rättspsykiatrikerna att Breivik under lång tid utvecklat sjukdomen paranoid schizofreni. De beskriver vad de uppfattat som en serie vanföreställningar. Breivik tror bland annat att han är utvald att bestämma vem som ska leva och vem som ska dö och att han är utvald för att frälsa sitt folk.

– Slutsatsen lyder följande, den åtalade var psykotisk vid tidpunkten för handlingarna, sade åklagare Stein Holden när han presenterade rapporten.

Anders Behring Breivik säger sig ha blivit kränkt över den psykiatriska slutsatsen och menar att han inte är psykotisk.

En rättsmedicinsk kommission ska gå igenom innehållet i rapporten, innan rätten tar ställning till den. Tingsrätten kan utnämna ytterligare experter om den vill ha ett nytt utlåtande.

Men om den rättsmedicinska kommissionen inte kommer med allvarliga invändningar eller frågor, krävs det mycket av åklagaren för att kräva att nya rättspsykiatriker ska utses, menar Bejer Engh.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds den 16 april nästa år.

Ämnen i artikeln