Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På torsdagsnatten förra veckan i Aten attackerades anhängare till det kommunistiska partiet, KKE. Maskerade nazister med Gyllene Grynings emblem slogs med kofötter och järnrör. Nio KKE-anhängare fördes till sjukhus och vårdas fortfarande för allvarliga skador.

Attacken beskrivs som den värsta sedan Gyllene Gryning valdes in i parlamentet 2012.

"Hur de agerade och de vapen de använde visar vilken mordisk natur attacken hade", skriver KKE i ett pressmeddelande.

Angreppet från Gyllene Grynings väcker farhågor om att partiet nu försöker skapa en atmosfär av inbördeskrig i landet. I Gyllene Grynings propaganda har man länge pratat om ett inbördeskrig.

Författaren Dimitris Psarras som följt Gyllene Grynings uppkomst och utvecklingen i Grekland sedan militärjuntans kollaps säger till The Guardian att partiets agenda är tydlig.

– De vill frambringa ett klimat av inbördeskrig, splittra befolkningen och tvinga människor att välja mellan högern och vänstern, säger Psarras.

Om attacken säger Dimitris Psarras:

– Den var väldigt välorganiserad och den allvarligaste incidenten hittills. De attackerar inte längre bara invandrare mitt i natten. De ökar medvetet spänningarna och expanderar sin agenda av hat genom att ge sig på vänstern.

I fredags protesterade tusentals demonstranter mot Gyllene Grynings brutala attack. Talare krävde att myndigheterna agerar och upplöser fascistpartiet.

Nyligen genomförda opinionsundersökningar visar att 15 procent av väljarna stöder Gyllene Gryning. Det gör det till det tredje populäraste. Det populäraste, enligt opinionsundersökningarna, är vänsterpartiet Syriza med sitt 29 procentiga stöd. Många fruktar att Gyllene Gryning kommer bli ännu större efter de lokala valen nästa år.

Att framträdande präster öppet gett stöd åt nazistpartiet är en skrämmande utveckling enligt många bedömare. Det är även skrämmande att det konservativa partiet Nydemokrati, som leds av premiärministern Antonis Samaras, för en retorik kring "lag och ordning" som liknar den som förs av Gyllene Gryning, rapporterar Guardian.

Nyligen genomförde Gyllene Gryning en matutdelning "bara för greker" medan de spelade Nazitysklands officiella nationalsång. På minnesdagen av 11- septemberattackerna i USA publicerade partiet ett grovt antisemitiskt uttalande där de fördömde "Världssionismen (som) arkitekten bakom globalterrorism".

Partiledaren Nikos Michaloliakos anklagade i partiets radiosändning i slutet av augusti ägaren av det amerikanska basketlaget i NBA, Milwaukee Bucks, för att vara en "fanatisk jude och sionist som dessutom är antifascist". Detta efter att han draftat en grekisk basketspelare med nigeriansk påbrå.

I början av året mottog den muslimska föreningen i Grekland ett hotbrev undertecknat med Gyllene Grynings emblem. I brevet stod det att den muslimska föreningens medlemmar skulle "slaktas som kycklingar" om de inte lämnade landet.

En rad våldsbrott har kopplats till Gyllene Gryning. I parlamentet har partiets ledamöter varit beväpnade. Aktivister har bland annat kopplats till mordet på en ung irakier i augusti förra året. Partiet har också genomfört våldsamma räder i områden med många papperslösa och gjort razzior på marknader. I oktober förra året var en parlamentsledamot inblandad i en attack mot en teater i Aten. Partiet har även attackerat sjukhus och hotat att slänga ut papperslösa.