Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars-Erik Persson, ordförande för SD i Falkenberg hade redan aviserat att han skulle trappa ner på sitt engagemang i partiet. Men när Aftonbladet i måndags publicerade Jimmie Åkessons debattartikel beslutade han sig för att lämna partiet helt.
– Jag tycker att partiet har ett bra politiskt program, hem, familj, barnomsorg, skola, äldreomsorg och så vidare. Jag tycker inte att det politiska etablissemanget, såväl regering som opposition, driver en bra invandringspolitik. Men jag kan inte gå med på påhopp på individuella människor och grupper, förklarar Lars- Erik Persson.

Han är långt i från den enda som reagerat på partiledningens kraftiga fokusering på islam. I går meddelade även Carl-Johan Backestierna, ordförande för SD i Mark och Lind, att han lämnar partit. Han befinner sig just nu på en resa till Tyskland och kan inte nås för en kommentar. Men i gårdagens Aftonbladet förklarade han sitt avhopp.
– Man kan inte fokusera på att kasta ut varenda muslim. Jag ställer mig inte bakom det, säger han.

I december 2008 deklarerade dessutom prästen Ulf Granåsen att han inte längre ville representera partiet.
– Det som för mig var droppen, det var när vi delade ut information till hushållen i Kristinehamn. Den informationen innehöll rena rama föraktet och ett hat mot muslimerna. Det ställer inte jag upp på. Jag vill slå vakt om våra egna traditioner men har för den skull inget emot människor som är muslimer, sade han då till Nya Wermlandstidningen.

Flera av de som lämnat Sverigedemokraterna har samlats i partiet Demokratisk Allians, som i veckorna kommer att presentera sitt nya partiprogram.
Partisekretatere är Gunnar Malmström från Halmstad, i våras lämnade han Sverigedemokraterna, bland annat på grund av partiets syn på muslimer.
– I århundraden har vi haft människor som har kommit hit. De här influenserna har smält samman till ett traditionellt samhälle. det traditionella samhället kallar vi i dag Sverige. Och då kan vi ju inte hålla på att prata sådan jävla dynga som man gör inom Sverigedemokraterna.

Martin Kinnunen, presekreterare i Sverigedemokraterna, beklagar Lars-Erik Perssons avhopp.
– Han har uppenbarligen missförstått partiets politik och debattartikeln och det är tråkigt, säger han.

Han har svårt att förstå avhopparnas kritik mot partiet
– Det är ganska vanligt när man lämnar oss att man plötsligt över en natt ändrar inställning till partiet för att tvätta av sig själva.
– Vi har inte fått några klagomål från medlemmar, det enda vi märker är en massiv medlemstillströmning, hävdar Martin Kinnunen.

Ämnen i artikeln