Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på det tyska högerextrema partiet Republikanernas Europakongress­ 2008 som den irländske miljardären och EU-kritikern Declan Ganley visade sitt stöd för den europeiska extremhögern. I ett meddelande som lästes upp på mötet lyckönskade Ganley den högerextrema kongressen. Bland deltagarna fanns representanter från partier som österrikiska FPÖ och Vlaams Belang från Belgien.

Enligt Republikanernas pressekretare Michael Paulwitz har partiet inte haft kontakt med Ganley efter det. Men det finns ett intresse av att återknyta kontakten.
– Ganley är en mycket intressant person för oss. Vi kommer att söka förnyad kontakt med Libertas efter valet.

Inte sanktionerat

Enligt Nick Wright, presstalesman för Libertas, finns det inga kopplingar mellan Libertas och Republikanerna.
– Hälsningen innebär inte en relation till det andra partiet. Vad Declan Ganley gjorde för ett år sen är hans ensak, men det var definitivt inte en sanktionerad Libertashälsning och det har ingen bäring på det aktuella valet. Declan Ganley uttalar sig ofta på egen hand.

Libertas är ett pan-europeiskt parti som ska kandidera under samma namn i alla EU:s länder. Partiet vill omdana unionen i grunden och är starka kritiker av Lissabonfördraget. Något samarbete med Republikanerna är de inte intresserade av, enligt Nick Wright:
– Det är mycket vänligt att han tycker att Declan Ganley är intressant, men det har inte varit några diskussioner om att förnya någonting efter valet, och att påstå att det varit relationer är inte sant. Vi är inte intresserade av kontakter med Republikanerna.

Daniel Poohl
Erik Sidenbladh

Artikeln har även publicerats i Expo #2-2009.