Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är Aftonbladet.se som i dag avslöjar planerna på det nya partiet. En av initiativtagarna är Kjell-Åke Stoneblaster.
– Det var inte tillåtet att driva de frågor man ville inom Sverigedemokraterna, säger han till Expo

Stoneblaster och de två för detta sverigedemokraterna Johan Rinderheim och Kjell Ek är besvikna på sitt förra parti eftersom det lägger för stor vikt vid invandringsfrågan.
Stoneblaster menar att det varit omöjligt att få stöd om någon velat driva någon annan fråga. Nu kan de tre tidigare medlemmarna byta riktning och lägga fokus på vad de anser är viktigast. Pensionärsfrågan.
 

Pensionärer i fokus

Pensionen, äldreomsorgen och de äldres mat är vad Demokratisk Allians ska arbeta starkast för menar Kjell-Åke Stoneblaster. Men han anser inte att partiet kan kallas för ett pensionärsparti.
- Vi vill täcka alla frågor, skolan är till exempel viktig för oss, säger han.

Kjell-Åke Stoneblaster menar att på att det finns ett intresse bland andra sverigedemokrater att ansluta sig till Demokratisk Allians. Men han vill inte namnge några. Men i Demokratisk allians kommer inte invandraringen att vara en central fråga.
- Invandringen finns här och där, det går inte att göra något åt det, förklarar han.
Stoneblaster tycker inte att invandrarna är några problem om de har jobb och sköter sig. Däremot är han skeptisk till arbetsinvandringen eftersom det finns arbetslöshet i landet.

 

 

Har lämnat Sverigedemokraterna

De tre sverigedemokraterna har nyligen lämnat partiet. Stoneblaster lämnade frivilligt efter att han riktat stark kritik mot partiets interndemokrati. Johan Rinderheim blev utesluten från partiet i augusti förra året eftersom han misstänktes för att ha avslöjat intern information Även Kjell Ek hotades med att bli utesluten från partiet i slutet av 2008 för partiskadlig verksamhet. Orsaken var att han hade polisanmält partiets It-ansvarige för dataintrång. Kjell Ek hann dock inte bli utesluten från partiet innan han valde att själv lämna det.

Vem som ska bli partiordförande i Demokratisk Allians är ännu inte bestämt men Stoneblaster anser att Johan Rinderheim ligger nära till hands. De kommer den 30 maj att ha ett möte där partiprogrammet ska diskuteras i Huskvarna. Då ska partiet bildas formellt.

Isabel Nielsen
Daniel Poohl

 

 

Ämnen i artikeln